Nieuwe outfits voor G-teams

Van de ruim honderdvijftig jongeren met een verstandelijke handicap op het internaat bij BC Sint-Elisabeth doen er veertig mee met het G-voetbal. De nadruk ligt niet op winnen of verliezen maar op erbij horen, verantwoordelijkheden nemen en de maatschappij leren kennen.

Begeleidingscentrum Sint-Elisabeth zorgt voor de opvang en begeleiding van mensen met een mentale handicap. Een 150-tal jongeren tot 21 jaar verblijft er van maandag tot vrijdag op het internaat, begeleid door een team van veertig opvoeders. In 2000 namen opvoeders Dirk Eerdekens en Erwin Pellens het initiatief om met hen te gaan voetballen. Wat kleinschalig begon, groeide al snel uit tot de favoriete naschoolse activiteit voor de gasten.

“Oorspronkelijk hadden we acht spelers en gingen we de competitie aan met andere instellingen”, vertelt het tweetal. “Nu zijn we aangesloten bij het G-voetbal, een divisie van de Belgische voetbalbond voor mensen met een beperking. Onze thuishaven is Sporting Wijchmaal en we hebben 40 spelers in drie ploegen. Twee G-voetbalteams en een Unified ploeg, waarin onze jongens samenspelen met een partner uit een reguliere voetbalclub. Winnen of verliezen is niet waar het om draait, het is de entourage die het ‘m doet. Spelen op een echt plein, met supporters aan de kant en na de wedstrijd in de kantine iets drinken. Dat is integratie, zo leren ze de maatschappij kennen. We zien hen dan ook vorderen op sociaal vlak.” Ze kunnen al een mooi palmares voorleggen, met onder meer een gouden medaille op de nationale Special Olympics in Kortrijk.

Met de 5.000 euro steun worden nieuwe trainingspakken, voetbaloutfits, regenjasjes en vestjes aangekocht, maar ook sporttassen, ballen en kegels. “Bij wedstrijden zagen onze jongens dat de tegenpartij vaak uniform gekleed was. Dan kwam regelmatig de vraag of dat ook voor hen mogelijk was. Tot nu toe hadden we daar de middelen niet voor, maar dankzij de financiële steun van Een Hart voor Limburg wordt hun droom werkelijkheid.” Ook wordt er een schema opgesteld om de jongens tweewekelijks te laten trainen. “Ze willen meer spelen en dat is positief. Het versterkt hun zelfbeeld en verhoogt hun zelfstandigheid”, leggen Erwin en Dirk uit.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio