Beweging voor gasten internaat

Bij het internaat van Campus Heikamp aan de Heikampstraat in Maasmechelen vinden vijfentachtig jongeren van 3 tot 19 jaar doordeweekse opvang. De meesten van hen hebben geen vaste verblijfplaats omwille van het rondreizend beroep van hun ouders.

Alhoewel de deuren van Internaat en Basisschool Heikamp voor iedereen openstaan, zijn het toch voornamelijk kinderen van ouders met een rondreizend beroep als schipper of foorkramer die er schoollopen. Momenteel verblijven er vijfentachtig jongeren tot 19 jaar in het internaat. “De leerlingen tot twaalf jaar worden verdeeld in drie verschillende leefgroepen en de jeugd van het middelbaar onderwijs is opgesplitst in een jongens- en een meisjesgroep”, vertelt beheerder Huub Nelissen. “Elke groep wordt begeleid door eigen opvoeders, terwijl de kleinsten ook een kinderverzorgster hebben en huiswerkbegeleiding krijgen. Ook de activiteiten en uitstappen zijn aangepast aan hun leeftijd.”Campus Heikamp telt 33 werknemers. Onder hen een tiental opvoeders, dienstpersoneel, leerkrachten en administratie. Samen werken ze er aan om de kinderen een knus tehuis aan te bieden. “Het is voor de jeugd belangrijk om wat beweging te hebben. Tegenwoordig met tv, computer en gsm is het niet vanzelfsprekend dat er nog aan sport gedaan wordt. En door het beroep van hun ouders komen onze leerlingen zo al niet aan veel beweging toe. Daarom leggen wij daar veel nadruk op. Samen iets ondernemen verbetert ook het sociale contact. Het bevordert de creativiteit en de leerlingen leren geduld en kalmte voor elkaar opbrengen.”

Heikamp kan voor het derde jaar op rij rekenen op financiële steun van Een Hart voor Limburg. De eerste keer werden er fietsen aangeschaft, vorig jaar was er geld voor een hindernissenparcours. Dit jaar mogen ze rekenen op 5.000 euro. “Om ook bij slecht weer activiteiten aan te bieden, willen we onze ontspanningszaal verder inrichten. Met de verkregen steun zal een speltafel aangekocht worden. De jongeren mogen met een voorstel komen tijdens de participatieraad. Als dat aanvaardbaar is, wordt er op ingegaan”, aldus Huub Nelissen. “Er gaan heel veel stemmen op voor een Air Hockey toestel.”

“School voor kinderen van rondtrekkende ouders”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio