Jongeren zinvolle vrije tijd bieden

Sinds de fusie van jeugdhuizen ‘t Lont en Oké in 2000 bundelen de medewerkers van het huidige Thebe hun krachten. Samen zorgen ze voor een zinvolle vrijetijdsbesteding voor maatschappelijk kwetsbare kinderen, tieners en jongeren tussen 6 en 25 jaar.

Vzw Thebe is een samenwerkingsverband tussen jeugdhuizen Oké en ’t Lont. Beide jeugdhuizen bieden kansarme jongeren dagelijks een zinvolle vrijetijdsbesteding met een uitgebreid activiteitenaanbod. Een team van veertien begeleiders zorgt voor de begeleiding van gemiddeld honderd kinderen en jongeren. “Met de kinderen tot 12 jaar spelen we educatieve spelletjes”, vertelt coördinator Bernd Smeets. “Samen met basisschool De Griffel hier om de hoek werken we rond het project ‘babbeldoos’, waarbij de taal extra gestimuleerd wordt. Voor de tieners zijn er sportieve activiteiten zoals buurtbal en een boksproject, waarbij ze zich samen kunnen uitleven. De jongeren tot 25 jaar kunnen bij ons terecht voor een spelletje pingpong, maar vooral voor een luisterend oor.” Naast de dagdagelijkse activiteiten biedt Thebe ook werkgelegenheid en begeleiding aan vier deeltijdse leerlingen uit het middelbaar onderwijs en is er met 23 deelnemers gestart aan een monitorencursus. “De opleiding duurt een jaar en is heel intensief. We sturen de jongeren en helpen hen integreren in de samenleving. Gelukkig hebben we goede contacten met de scholen in de omgeving en mogen we rekenen op de hulp van veel sympathisanten. Onze cursisten lopen stage bij de plaatselijke chiro- en scoutsafdelingen.”

Om ontmoeting, vorming, recreatie en informatie op laagdrempelige schaal aan te bieden, kocht Thebe in 2002 een bus. “Waarom niet naar de wijken toegaan en de jeugd een activiteit aanbieden”, legt Bernd Smeets uit. Met de toegezegde 7.500 euro van Een Hart voor Limburg zal het middengedeelte in orde gebracht worden. “We installeren een knusse zithoek, een infotheek en enkele computers. Zo willen we veel jongeren bereiken en hen over lopende zaken en verschillende problematieken informeren. Ook andere instanties, zoals bijvoorbeeld CAD, kunnen gebruik maken van onze bus bij een fuif of een andere activiteit waar de jeugd bijeenkomt.”

“Met informatiebus zoveel mogelijk jongeren bereiken”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio