Al tweede overval in één maand op krantenwinkel

De krantenwinkel ‘t Kioske op de Oude Baan in het Maasmechelse Mariaheide is zaterdagochtend voor de tweede keer in een maand tijd overvallen. De dader, een veertiger uit Maasmechelen, is korte tijd later ingerekend. Hij had 600 tot 700 euro buitgemaakt. Het geld is spoorloos.

“Enkele minuten na 7 uur kwam hij hier binnengestapt”, vertelt uitbaatster Wilma Maenen. “Hij was met de fiets en had een carnavalsmasker op. Ik ging achter de toonbank op mijn hurken zitten en activeerde het stil alarm.

“Soldi, soldi”

Twee klanten waren in de zaak. Ze moesten op de grond gaan liggen. Het waren oudere mensen, ze bleven stokstijf staan. Een wapen heb ik niet gezien maar hij hield iets vast onder een plastic zak. Hij kwam naar me toe en wilde het geld. ‘Soldi, soldi’, riep hij, Italiaans voor ‘geld, geld’. Ik gaf hem wat, maar hij moest alle briefjes hebben. Ik heb pepperspray in zijn gezicht gespoten, hij had een masker op met grote gaten in. Mijn wapen miste zijn effect niet. Hij liep al wankelend weg, met zo’n 600 tot 700 euro.”

De politie die in de nabijheid van de krantenwinkel gevestigd is, was snel ter plaatse en kon de verdachte inrekenen. “Ze toonden me zijn jas en ik herkende hem onmiddellijk. Volgens de politie had hij ook nog last van de pepperspray. Ik zou echt graag willen weten of hij een klant is. Hij stapte binnen op een ogenblik dat mijn man naar onze andere krantenwinkel was. Precies alsof hij dat wist.”

Het is de tweede keer in korte tijd dat Wilma Maenen overvallen werd. “Ik voel me nu meer van slag dan na de overval van enkele weken geleden, op 31 december,” zegt ze. “Toen waren ze met twee. Die spraken Nederlands. Ik was het nog allemaal aan het verwerken en dan gebeurt het een tweede keer. Ik ben er echt niet goed van. Straks komt de dienst slachtofferhulp me bezoeken.”

De dader is een 40-jarige Maasmechelaar. Hij is een bekende van het gerecht en pleegde al soortgelijke feiten. De politie trof hem, dankzij enkele getuigenissen, aan op zijn verblijfadres. Hij werd zaterdag voorgeleid bij de Tongerse onderzoeksrechter die hem aanhield en liet opsluiten in de Hasseltse gevangenis.

Nancy VANDEBROEK


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio