Gezonde voeding in internaat

Het internaat van het medisch-pedagogisch instituut Sint-Ferdinand in Lummen biedt onderdak aan meer dan 200 scholieren. De instelling heeft voor en met hen een project uitgewerkt dat hen stimuleert tot gezond eten, drinken en meer beweging.

De leerlingen in het internaat van de school komen uit heel Limburg en zelfs van over de provinciegrenzen. Het gaat om kinderen vanaf 6 jaar tot volwassenen van 21 jaar met een lichte mentale handicap en/of gedrags- en/of emotionele problemen. Ze volgen niet allemaal les in Sint-Ferdinand zelf.

“Van huis uit worden slechts weinigen bewust gemaakt voor gezonde voeding”, vertelt voedingsverantwoordelijke Wendy Wilmaerts van Sint-Ferdinand. “De ervaring leerde ons dat ze veel ongezonde voeding eten en te veel zoete dranken drinken. Ons project zet hen ertoe aan om voor gezonde alternatieven te kiezen.” In het instituut wonen de jongeren in leefgroepen. “Aan elke leefgroep is eerst het principe van de gezonde driehoek duidelijk gemaakt. Daarna was het aan hen om de voedingsmiddelen op de juiste plaats in de gezondheidsdriehoek te plaatsen. We hebben daarvoor een extra groot exemplaar ontworpen met een zijde van maar liefst 1,5 meter. De volgende uitdaging was om de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Wie gezonde voeding bestelt en zijn menu evenwichtig volgens de voedingsdriehoek samenstelt en voldoende beweegt, krijgt punten die de leefgroep kan verzilveren bij onze partner Vatana, bijvoorbeeld met de aankoop van sportmateriaal, zoals een sportkoffer of voetbaluitrusting.”

De 7.500 euro steun maakt de praktische organisatie van het project ‘De fitparade met Frank Fit’ van het internaat van Sint-Ferdinand mogelijk. Wendy Wilmaerts: ‘‘Frank Fit is de mascotte die we voor dit project hebben ontworpen. Hij staat bijvoorbeeld op de affiches met voedingstips. De playbackshow was het geknipte moment om de ouders bij het project te betrekken. Aan de smoothiebar kregen de kids gratis zo’n gezond drankje. De ouders betaalden een euro, maar kregen er tegelijk uitleg bij. In maart volgt nog een gezond ontbijt voor leerlingen én ouders. Het geld gaat ook naar de aankoop van sportspullen die de leefgroepen kunnen verdienen met een gezond menu.”

“Via kinderen ook ouders wijzen op belang gezonde voeding”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio