Werking voor tieners met autisme

Tieners met autisme zijn vaak al goed aangepast aan het leven bij hen thuis of in het MPI, maar de buitenwereld blijft hen afschrikken. De tienerwerking Spetters van de Limburgse Stichting Autisme wil hen helpen om die angst te overwinnen.

De Spetters zijn een dertigtal jongeren tussen 14 en 21 jaar met autisme waarvan een 20-tal om de twee weken op zaterdag samenkomen in Zutendaal. De ene week houden ze activiteiten in en rond hun nieuwe lokaal in de kelder van het parochiecentrum, de andere week ondernemen ze een uitstap. “Tijdens zo’n uitstap leren we hen alledaagse zaken aan, zoals het nemen van de bus en zich begeven tussen ‘onbekenden’ in de cinema of bij het zwemmen”, vertelt Sue Taylor.

“Voor jongeren met autisme is het vaak een hele grote stap om de buitenwereld te confronteren. Via onze activiteiten helpen wij hen om hun angsten te overwinnen.”Alle uitstappen zijn dan ook op voorhand zeer nauwgezet uitgestippeld. De jongere moet op elk moment weten wat hij kan verwachten, en dat tot in het kleinste detail. “Het volstaat niet hen te melden dat we na de film iets gaan drinken. Ze willen weten wanneer de film precies gedaan is, waar we dan juist iets zullen drinken, wat daar allemaal te krijgen zal zijn,…” Sue en de andere begeleiders steken dan ook erg veel tijd in de voorbereiding van activiteiten.

“Maar toch blijft het leven onvoorspelbaar. Zo wilde vorig jaar tijdens een uitstap de bus niet starten, dan is het even moeilijk. Toch slaagt onze werking erin om de jongeren uit hun schelp te krijgen. De groepssfeer werkt motiverend.”

De tienerwerking Spetters wordt net zomin als de vakantiewerking van de LSA op een structurele manier gesubsidieerd. “We zijn afhankelijk van het geld dat de oudervereniging inzamelt, en van eenmalige giften. De 5.000 euro steun van Een Hart voor Limburg kunnen we dus heel goed gebruiken.” Met het geld worden de uitstappen deels betaald en zal spelmateriaal aangeschaft worden. In mei trekken de Spetters ook voor vier dagen naar de zee. “Dat is een grote stap in hun zelfstandigheid, want de meesten waren nog nooit weg van huis. We zijn hiervoor wel nog op zoek naar studenten uit de sociale sector die als vrijwilliger mee willen helpen. Dat blijft een voortdurende zoektocht voor ons.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio