Vakantiewerking voor ASS’ers

Voor kinderen en jongeren met autisme is het vaak niet mogelijk om in de vakantiemaanden een gewone speelpleinwerking of naschoolse kinderopvang te bezoeken. Zij kunnen terecht bij de vakantiewerkingen van de Limburgse Stichting Autisme in Maasmechelen, Peer en Nieuwerkerken.

Kinderen en jongeren met autisme kijken niet zoals elk ander kind naar de wereld. “Wij zien de wereld als een geheel, en kunnen in onze hersenen overbodige details filteren”, vertelt Kristel Max van de vakantiewerking van de Limburgse Stichting Autisme (LSA). “Iemand met autisme ziet alleen de afzonderlijke delen, maar niet het geheel. Hierdoor is het voor hen heel moeilijk om keuzes te maken. In feite moet iemand anders voor hen structuur brengen.” Die structuur is broodnodig voor de gasten die de vakantiewerking bezoeken. De ouders van alle kids krijgen enkele dagen op voorhand de programma’s doorgespeeld. De dag zelf wordt de hele indeling uitgehangen, in pictogrammen, met foto’s of in tekst. “Kinderen met autisme hebben het vaak heel moeilijk als van die structuur wordt afgeweken. Daarom kunnen ze maar moeilijk aarden in het gewone jeugdwerk.”

De LSA startte 20 jaar geleden met een zomerwerking in Zutendaal. Die verhuist deze zomer naar Maasmechelen. Vier weken lang zullen zo’n 40 à 45 kinderen en jongeren er terecht kunnen. Daarnaast worden in Peer en Nieuwerkerken twee weken lang zo’n twintig kinderen opgevangen. “Per kind hebben we een begeleider, meestal studenten uit de sociale sector. Dat is nodig, omdat deze kinderen maar moeilijk met elkaar kunnen spelen.”

De vakantiewerking van de LSA krijgt 7.500 euro om de werking te bekostigen. “Met dat geld zullen we vooral spelmateriaal aankopen”, verduidelijkt Kristel Max. “We hebben nieuw knutselmateriaal nodig, maar ook het andere materiaal slijt snel. Bovendien zijn we deze zomer pas gestart met een werking in Nieuwerkerken, zodat we soms op drie locaties tegelijk actief zijn. Die extra vestigingsplaats was wel nodig, want de werking in Zutendaal moest al ouders op een wachtlijst plaatsen.” In principe mogen alle kinderen en jongeren met autisme deelnemen aan de vakantiewerking. Enige voorwaarde is dat de ouders zich aansluiten bij de oudervereniging.

“Kinderen met autisme hebben in vrije tijd nood aan structuur”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio