Leeskelders in flats Meulenberg

Een kind op een boeiende manier voorlezen is niet zo eenvoudig, zeker wanneer je zelf het Nederlands niet machtig bent. Om - vooral - anderstalige ouders te stimuleren meer voor te lezen, organiseert het schoolopbouwwerk van Houthalen-Helchteren daarom elke week leeskelders.

Maar weinig mensen zullen de vier appartementsblokken in Meulenberg opgeven als hun meest geliefde plek. De meeste bewoners van de sociale huurflats wonen er tijdelijk tot ze in een andere sociale woning terecht kunnen of voldoende financiële middelen hebben om particulier te huren of te kopen. In de kelders van deze appartementsblokken organiseert het schoolopbouwwerk van Houthalen-Helchteren elke week twee voorleesuurtjes voor kinderen tussen 3 en 7 jaar uit deze appartementen of de directe omgeving. “We doen dit nu al bijna tien jaar”, legt Sofie Vanderlinden uit. “Per twee blokken komen we elke week één keer samen op woensdagnamiddag. Telkens lezen we samen met een ouder een boekje voor. Liefst in het Nederlands, maar als de ouder dit niet kan of durft, leest hij of zij in de eigen taal. Ik vertel het verhaal dan zelf in het Nederlands.”

Bedoeling is om een gezellig moment te creëren voor de kinderen. “Ze moeten niet constant zwijgen tijdens het verhaal, maar worden aangemoedigd om mee te praten. Voor een aantal ouders is het een nieuwe ervaring, want vaak werden ze zelf nooit voorgelezen door hun ouders. De mama’s die al een tijdje meedoen, hebben het voorlezen al goed onder de knie. Ook de betrokkenheid van de ouders wordt hierdoor verhoogd.”

Het gemeentebestuur krijgt 3.770 euro. “Dat geld zullen we onder meer gebruiken om knutselmateriaal aan te kopen. We kleuren of knutselen altijd na het voorlezen.” Maar het schoolopbouwwerk wil de gezinnen uit de appartementen ook in contact brengen met culturele activiteiten. Zo krijgen de ouders, mede dankzij de steun van Een Hart voor Limburg, de kans om een of twee familietoneelvoorstellingen te bezoeken met hun kinderen. Eén keer per jaar gaan ze samen op uitstap naar een pretpark. “Ons project wordt regelmatig begeleid door studenten lerarenopleiding. Kandidaten mogen zich altijd melden via 011/60.05.23 of via sova@houthalen-helchteren.be.”

“Voorlezen bevordert interactie tussen moeder en kind”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio