Kinderopvang als smeltkroes

De vzw Onki Stekelbees van Heusden-Zolder organiseert opvang voor kindjes tot 2,5 à 3 jaar. De minicrèche weerspiegelt het interculturele karakter van de gemeente. De kinderopvang brengt ook de ouders samen voor activiteiten met de kinderen.

Onki Stekelbees is ontstaan uit het opleidingscentrum Agora. “De praktijk daar leerde dat sommigen geen opleiding konden volgen, omdat ze voor hun kindje(s) geen opvang vonden”, legt coördinator Cindy Blocken van Onki Stekelbees uit. “Nu is onze opvang voor 10 kindplaatsen erkend. Dat betekent dat in de praktijk tot 20 kindjes per dag naar onze opvang komen. Die loopt immers van 7.30 tot 17 uur en vele kindjes komen niet de hele dag lang. De opvang is bestemd voor peuters tot 2,5 jaar, maar oudere kindjes die nog niet de hele dag naar school gaan, zijn voor en na school ook welkom. Onze opvang is in Berkenbos gevestigd, maar je vindt hier kinderen uit heel Heusden-Zolder.”

“Kindjes en ouders plukken de vruchten van de smeltkroes van culturen in onze opvang”, zegt Cindy Blocken. “Zo leren ze gebruiken in andere tradities kennen. In de islamwereld is het Suikerfeest bijvoorbeeld van grote betekenis. Dan komt er een variatie aan specialiteiten op tafel. Wel, zo’n feest hebben wij hier ook al georganiseerd. Dat is voor de ouders meteen ook de geknipte gelegenheid om contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen, zeker in verband met de opvoeding van hun kinderen. Dat ze daarbij het gebruik van het Nederlands oefenen is een prettig bijkomend voordeel.”

Onki Stekelbees wil met 2.000 euro steun nog meer activiteiten organiseren om ouders samen te brengen. “Met een bezoek aan de bibliotheek willen we het (voor)lezen stimuleren. We denken ook aan projecten rond opvoedingsondersteuning en theatervoorstellingen, al zijn die voor kindjes van 2,5 jaar wel moeilijk te vinden. Overleg met de ouders staat daarbij altijd centraal. Niet dat we daarvoor officieel rond de tafel gaan zitten, het gebeurt informeel bij het brengen of halen van de kindjes. Enkele voortrekkers bij de ouders kunnen de anderen altijd weer motiveren. Dankzij de steun kunnen we de activiteiten voor iedereen betaalbaar houden.”

“Samen met de ouders uitstappen ondernemen”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio