Verteltas met een boodschap

Voor kleuter- en basisschool De Puzzel van Hasselt gaat onderwijs veel verder dan de kids louter vaardigheden bijbrengen en leren rekenen en schrijven.

Dankzij educatieve tassen, die de school nu samen met de ouders al enkele jaren zelf samenstelt, kan de school ook maatschappelijke thema’s aanbrengen.

De Puzzel telt 260 kinderen, de helft met een allochtone achtergrond. “Enkele jaren geleden zijn we met de educatieve koffers gestart om de allochtone leerlingen speels en vlot Nederlands aan te leren”, zegt kleuterjuf Christel Philtjens. “De verteltassen zijn zo’n succes dat het project nu flink is verbreed. Ouders zijn bij ons komen aankloppen met de vraag of we met de tassen geen andere onderwerpen kunnen aanbrengen. Op vraag van een zwangere mama zijn we gaan nadenken over een verteltas rond zwangerschap. Ook het onderwerp zindelijkheid is op die manier aangebracht. Een overlijden in de familie van een kindje betekende dan weer de aanleiding tot het samenstellen van een tas over rouwverwerking.”

De verteltassen werden tot nu toe op de kleuterafdeling en in de eerste drie leerjaren van de basisschool gebruikt. Vanaf nu kan de school met een verteltas voor het vierde leerjaar uitpakken: “Die is uniek in België. Ze is gebaseerd op het boek ‘Reis door de tijd’ van Geronimo Stilton, dat de geschiedenis belicht van de Romeinen tot nu. Net als bij de verteltassen voor de kleuters en de kinderen tot het derde leerjaar vertrekt ook deze tas van een boek. Alleen gaat het nu om een literair werk, terwijl het voor de kleintjes prentenboeken zijn.”

De 2.000 euro steun maakt voor de school de praktische organisatie van het project met de verteltassen mogelijk. “De ouders brengen niet alleen de thema’s aan, ze hebben ook een grote inbreng in de praktische uitwerking”, zegt kleuterjuf Christel Philtjens. “We vertrekken telkens van een boek. Ouders spreken dat verhaal in de school op een cd in. In elke tas worden ook knutselopdrachten gestopt die de zin voor creativiteit en vaardigheid van de leerlingen prikkelen. Ze zijn aangepast aan de leeftijd van de doelgroep. Voor het naaien van de tassen kunnen we op enkele vaardige oma’s rekenen.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio