Festival helpt jongeren vooruit

Jongeren die problematisch gedrag vertonen op school, zullen zich misschien wel perfect inpassen in een setting waarin ze zich beter thuis voelen. In dat opzicht zullen jongeren via De Uitdaging deze zomer meehelpen op het Absolutely Free Festival in Genk.

Delinquent gedrag ontstaat niet zomaar. Vaak gedroegen daders zich ook al in hun jongere jaren op een ‘asociale’ manier, met druggebruik, agressie, pesten, enz. De Uitdaging, een dienst van de stad Genk, probeert hier vroeg op in te spelen door te werken met jongeren die problemen van die aard hebben.

“We gaan telkens op zoek naar de onderliggende oorzaak”, vertellen Martine Boonen en Tamara van den Berg van De Uitdaging. “Daarbij werken we altijd in groep, dus met de hele klas of vereniging. We schotelen de jongeren naast samenwerkingsopdrachten ook uitdagende activiteiten voor, zoals bokslessen of klimmen in de Ardennen. Ze komen daarbij zichzelf tegen, en het is een manier om hun positieve kwaliteiten en potentieel te benadrukken.”

De Uitdaging doet evenwel geen therapeutisch werk. “Onze bedoeling is om de groep opnieuw te doen functioneren: zorgen dat de lessen weer op een normale manier plaatsvinden, of maken dat een jeugdbeweging niet uit elkaar valt. Het groepstraject is vooral gericht op sociale vaardigheden en attitude. We leren hen bijvoorbeeld op tijd te komen, of om te gaan met frustraties.”

“Uniek is dat we ook op een preventieve manier actief zijn, bijvoorbeeld rond drugs. We leren jongeren, samen met de leerkracht of begeleider, na te denken over groepsdruk, en hoe ze daaraan kunnen weerstaan.”

De Uitdaging zal in februari een groep jongeren tussen 14 en 18 jaar samenbrengen. Zij zullen het hele voortraject doorlopen, om in augustus hun steentje bij te dragen tijdens het Absolutely Free Festival (AFF) op 8 augustus op C-Mine Winterslag. AFF krijgt hiervoor 6.500 euro. “Sommige jongeren zijn enkel via muziek te motiveren. Hen proberen we op deze manier te bereiken”, legt Tamara van den Berg uit. De organisatoren van AFF zullen de groep jongeren inschakelen. “We leerden De Uitdaging kennen omdat onze backstage hier vorig jaar was”, vertelt Jan Poncelet. “We hopen dat het zelfbeeld van de jongeren opgekrikt wordt door het project. ”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio