Babymoordenaar zei enkel: "Ik heb een vraagje"

Kim De Gelder, de 20-jarige babydoder uit Sinaai, kreeg intussen over heel de wereld de bijnaam van ‘The Joker’. Of hij ook daadwerkelijk ‘geïnspireerd’ werd door de schurk uit de Batman-film ‘The Dark Knight’, daar moet het gerecht nog uitsluitsel over geven.

ghouben

p>Maar de overeenkomsten tussen realiteit en fictie zijn toch meer dan opvallend. De aanslag op de crèche werd gepleegd een jaar en een dag na het overlijden van Joker-acteur Heath Ledger. Toeval?

'It'

De moordenaar kwam de crèche binnen met een wit geschilderd gezicht en zwart geschminkte ogen. Dat kan verband houden met zijn voorliefde voor Gothic-muziek, maar hij was ook een filmfreak. Dan komt uiteraard The Joker direct voor de geest, maar ook ‘The Crow’ (de wreker waar Heath Ledger zich op baseerde) en ‘It’, een clowncreatuur uit een Stephen King-verhaal dat kinderen en jongeren doodt.

“I only have one question?”

Maar het enige wat de beschilderde doder zei toen hij de crèche binnenstapte, was: “Ik heb een vraagje”. En dat doet denken aan ‘The Joker’ die in ‘The Dark Knight’ een party crasht en vraagt: “I only have one question?”

Geweren te snel

Vervolgens bedreigt hij een vrouw met een mes. Nog een toevalligheid? The Joker heeft zoals Kim D. iets met messen. Wanneer de politie in de film zijn jas leeghaalt, worden een reeks lange snijtuigen bovengehaald. Zegt The Joker op een bepaald moment: “Wilt u weten waarom ik een mes gebruik? Geweren zijn te snel.”

Passief

Zoals de schurk in de Batman-film lijkt Kim De Gelder tot nadere informatie een man zonder verleden. De procureur van Dendermonde ontkent dat de man, die weigert mee te werken, hen zou uitlachen. Maar dat doet Ledger in ‘The Dark Knight’ ook niet wanneer hij in de cel belandt. Hij zit er passief bij. Tenslotte lijkt de hele zinloze aanslag op onschuldige wezens te passen bij de haatfilosofie van The Joker tegenover de maatschappij.

Lees ook: Eenzaat wordt kille moordenaar, psychiaters onderzoeken dader

Meer over Kim De Gelder