“Ladderhulp van Xios is helemaal niet nieuw”

Nauwelijks 2 kilometer van de Xios-Hogeschool, waar vorige week 5 studenten bouwkunde hun ‘innovatieve ladderhulp’ voorstelden, lacht Diepenbekenaar Martin Dirkx die ‘uitvinding’ weg. “Ik heb mijn eigen ladderhulp zo’n 6 jaar geleden ontworpen.”

Martin Dirkx is niet bepaald onder de indruk van de ‘uitvinding’ van de Diepenbeekse Hogeschoolstudenten. “Ik heb mijn eigen ladderhulp zo’n 6 jaar geleden ontworpen, toen mijn zoon aan het bouwen was. Ik zag de mannen de pannen voor het dak aangeven, waardoor de regengoot beschadigd dreigde te worden. Toen al heb ik het systeem ontworpen waarvan de studenten nu zeggen een prototype te hebben. Het ding bestaat trouwens al lang op de markt, denk ik. Heel wat dakwerkers gebruiken alvast vergelijkbare dingen. Mijn ladderhulp is gemaakt uit oud ijzer dat ik heb gerecycleerd, en is aan de ladder bevestigd met twee grote bouten die door de gaten in de holtes van de tredes gestoken zijn. Als dat handig zou zijn, kan er ook perfect een platform op geplaatst worden. Mijn systeem kan ik zo hoog of laag zetten als ik wil. Dat heeft als grote voordeel op het studentenverhaal dat het veel veiliger is. Hun systeem stopt immers bovenaan de ladder, ik heb dan nog ladder ‘over’, zodat je jezelf kan vasthouden. Wij gebruiken de ladderhulp hier in de buurt al jaren om onze dakgoten proper te maken, en dan is de verstelbaarheid in de hoogte enorm handig.”

Namaken

Martin was met zijn ladderhulp trouwens niet aan zijn proefstuk toe. “Meestal maak ik dingen na”, vertelt de gepensioneerde onderhoudsman van Ford Genk. “Ik was het van daar al gewoon om kapotte dingen weer op te lossen. Hier thuis heb ik zelf een babystoel in mekaar gepuzzeld die, als je hem omkeert, een schrijftafel vormt en nog eens omgekeerd een speelgoedbus of -trein wordt. Knutselen is mijn hobby. Als vijf studenten er maanden over moeten denken om iets te maken wat al bestaat, wringt dat toch een beetje.”

Dirk JACOBS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio