René Thewissen cultureel ambassadeur

Tandarts René Thewissen is dit jaar cultureel ambassadeur van Lanaken. Burgemeester Guido Willen maakte dat bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Culturele Raad Lanaken. “Ik wil de eer die mij te beurt valt wel graag delen met alle leden van de verenigingen waarin ik actief ben”, aldus René Thewissen.

De cultuurprijs wordt ieder jaar toegekend aan een Lanakenaar die een uitzonderlijke culturele prestatie heeft geleverd, waardoor Lanaken gepromoot wordt en uitstraling krijgt buiten zijn grenzen. Eer hij de nieuwe culturele ambassadeur met naam noemde, hield de burgemeester de 270 bestuursleden van de Lanakense verenigingen enkele minuten in spanning met een ‘laudatio’, waarin hij de prestaties van de culturele ambassadeur 2009 opsomde.

“De nieuwe ambassadeur heeft zich jarenlang ingezet voor het behoud en het herstel van het milieu. Die inzet begon al in de jaren 80 met zijn succesvolle inzet tegen de aanleg van de Oost-Westbulderbaan op het vliegveld Beek (Nl), en vindt zijn voorlopige bekroning in de recente realisatie van de 14 landmarks in het Grensschap Albertkanaal (GAK). Van dat GAK is hij medestichter, voorzitter en bezieler. Met die prestatie heeft hij Lanaken op de euregionale kaart gezet”, stelde de burgemeester. Tussen die twee prestaties in maakte de nieuwe ambassadeur zich verdienstelijk als lid en woordvoerder van de Maaslandse MilieuAktie, van het onderzoekscomité ‘Grind’ in het Maasbekken, de Minaraad, vzw Natuurpunt, van de heemkundige kringen Gossu (Lanaken), van Wiosello (Veldwezelt), Gogri (Riemst), van Zolad. Voor de weinigen die het na die lofzang nog niet wisten, vroeg hij geboren Veldwezeltenaar René Thewissen, tandarts in Gellik, als nieuwe culturele ambassadeur op het podium. Daar overhandigde de culturele ambassadrice 2008 - auteur Anja Feliers - hem een aquarel, speciaal voor Thewissen geschilderd door Veldwezeltaar Jean Schols.

SH


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio