Minimale straf voor fataal ongeval op terras Intermotel

De eigenaar van Intermotel in Lummen heeft de laagst mogelijke straf gekregen voor het ongeval waarbij hij vorig jaar een klant doodreed op het terras van zijn hotel: drie maanden cel met uitstel.

De Hasseltse politierechter Paul Lecocq was vrijdag bijzonder mild voor de eigenaar van het Intermotel in Lummen, die in de zomer vorig jaar met zijn splinternieuwe wagen een klant ongewild aanreed op het terras van zijn zaak. Het slachtoffer, een 52-jarige Nederlander, overleefde het ongeval niet. De rechter sprak de laagste straf uit die hij volgens de wetgeving kan opleggen: een celstraf van drie maanden met uitstel, een geldboete van 275 euro en een rijverbod van drie maanden, waarvan twee met uitstel. Om zijn rijbewijs terug te krijgen, moet de hotelier geneeskundige en psychologische proeven ondergaan en zowel een theoretisch als een praktisch rijexamen afleggen.

Achteruit

Het ongeval gebeurde op 19 augustus. De eigenaar van het zakenhotel had zijn nieuwe wagen pas twee dagen. Hij wou de auto achterwaarts parkeren, maar was nog niet vertrouwd met het automatisch versnellingssysteem dat verschilde van dat van zijn vorige wagen van hetzelfde merk. Daarbij zou de bestuurder het gaspedaal hebben ingedrukt in plaats van te remmen. De auto schoot met een schok het terras op en raakte daarbij een dienster van het hotel die schaafwonden opliep. De gevolgen waren echter veel dramatischer voor het tweede slachtoffer, Sjaak Komen (52) uit Heerhugowaard (Noord-Holland): de hotelgast verloor het leven bij de klap. De automatiseringsspecialist die machines afstelde in een naburig bedrijf, verbleef al vier maanden in het Intermotel.

Vriend

“Eén van de domste ongevallen die ik heb meegemaakt”, vond parketmagistraat Marc Boes gisteren na het aanhoren van het verhaal van de hoteleigenaar. Die vertelde politierechter Paul Lecocq hoe hij zelf gereageerd heeft. Hij contacteerde de familie van Sjaak Komen en woonde diens uitvaart in het noorden van Nederland bij. Op dit ogenblik onderhoudt hij nog altijd goede contacten met de nabestaanden van het slachtoffer. “We kunnen helaas de klok niet terugdraaien”, merkte de rechter op. Meester Marc Geyskens schetste de impact die een dergelijk ongeval kan hebben voor de bestuurder: de hoteleigenaar verloor immers ook een goede vriend.

Positief gedrag

Na het uitspreken van het vonnis drukte rechter Lecocq zijn waardering uit voor de houding van de beklaagde ten aanzien van de familie van het slachtoffer: “Slechts zelden heb ik in mijn dertigjarige carrière als magistraat een dergelijk positief gedrag gezien. Dat verdient respect.” De politierechter zal zich op 29 mei buigen over de schade-aanspraken.

Jacques NIJSSENS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio