Belgische buffelmozzarella in Limburg geproduceerd

Sinds kort wordt in ons land echte buffelmozzarella gemaakt. Dat gebeurt in de zuivelfabriek Sint-Jozef in Neeroeteren. De melk die in Maaseik wordt gebruikt, komt uit Nederland en zal later ook voor andere bereidingen gebruikt worden.

De eerste Belgische buffelmozzarella wordt geproduceerd op basis van melk die afkomstig is van Nederlandse buffels. De melk zal trouwens niet alleen voor de buffelmozarella gebruikt worden, maar ook voor andere producten, zoals buffelyoghurt, -room en -bonbons.

Het gebruik van buffelmelk dateert al van een tiental jaren geleden toen enkele Nederlandse boeren zich hadden laten overtuigen om met buffels in plaats van met koeien te werken. “Op het produceren van buffelmelk stond immers geen productiequotum”, zegt John Probst van het bedrijf Buffel O’landa.

Failliet

Na enkele jaren ging het Nederlandse bedrijf dat de buffelmelk verwerkte failliet. “Die boeren waren dus genoodzaakt een nieuwe afnemer te vinden. Daarom hebben ze mij gecontacteerd. Ik wilde wel samenwerken, maar met een goede marktstrategie en met onderzoek naar productontwikkeling.” In september van vorig jaar liet Buffel O’landa een productie-installatie bouwen voor het maken van buffelmozzarella in de zuivelfabriek Sint-Jozef in Neeroeteren en daar wordt nu voor het eerst buffelmozzarella geproduceerd.

Gezonder

Er is een heel groot kwaliteitsverschil tussen beiden mozzarella’s. De buffelmozzarella is niet alleen veel gezonder, maar ook veel moeilijker om te maken. We hebben iemand van Sint-Jozef opgeleid om dat te doen. We mogen dan wel een heel moderne installatie hebben, zonder een goede feeling zal er geen juist product zijn.” Ruim 95 procent van de Europese buffelmozzarella komt uit Italië. Voor het overige wordt die in Nederland, Engeland, Zwitserland, Roemenië en nu ook in België gemaakt.”

Inmiddels gaan de partners na welke verkoopbare producten nog afgeleid kunnen worden van buffelmelk. “We experimenteren nu ook met buffelyoghurt, -room en -bonbons. Die bonbons zijn kleine mozzarelletjes die we bewerken met een laagje chocolade. Maar het is nog iets te vroeg om die in productie te brengen.”

Chris NELIS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio