Zonder rompslomp naar Nederlands ziekenhuis

Vanaf volgend jaar kan een patiënt zich in een Nederlands ziekenhuis laten behandelen, voor dezelfde prijs en zonder extra rompslomp. De ziekenhuizen van Tongeren, Genk en Maastricht proberen om samen met ziekenfondsen en overheden dit jaar nog alle bestaande hindernissen weg te werken.

Het academisch ziekenhuis in Maastricht is eigenlijk het UZ Gasthuisberg van Limburg: ook universitair, een waaier aan topchirurgen en specialisaties. Maar wie in ons land een gespecialiseerde medische behandeling nodig heeft, wordt steevast landinwaarts gestuurd. Een kankerpatiënt uit Lanaken zal voor bestralingen naar Genk of Hasselt gaan. Die kan niet terecht in het academisch ziekenhuis van Maastricht, terwijl daar ook bestralingen worden uitgevoerd. “Dat moet in de toekomst anders kunnen. We willen geen patiënten afnemen van andere ziekenhuizen, maar in deze grensregio moet het comfort van de patiënt voorop staan. Iedereen moet tenminste de kans krijgen om zich in Nederland te laten behandelen”, zegt directeur Jean-Pierre Hermans van het AZ Vesalius Tongeren-Bilzen.

De directeur zit in een euregionale commissie die alle hindernissen voor een goede Belgisch-Nederlandse samenwerking wil wegwerken.

Grens gesloten

Al tien jaar lang proberen de ziekenhuizen uit beide Limburgen samen te werken. Het lijkt maar niet te lukken. “Wij kunnen onze academische functie nauwelijks uitvoeren omdat België de grens gesloten houdt. Nederlanders kunnen vrij naar België, maar omgekeerd lukt het niet. Dat betreuren we”, zegt directeur Guy Peeters van het academisch ziekenhuis Maastricht.

“Verschillende samenwerkingsplannen, onder meer over onze intensive care voor kinderen in Maastricht, zijn telkens gestrand in België. Het loopt altijd spaak door financieringskwesties en belangen van artsengroepen en ziekenhuizen”, roept professor Jacques Scheres uit Maastricht. HindernissenDe Don Quichot in de euregionale samenwerking geeft de strijd niet op. Eind vorig jaar heeft het AZM onder het voorzitterschap van professor Scheres alle verantwoordelijken aan twee kanten van de Limburggrens opnieuw rond de tafel gezet: AZ Vesalius Tongeren/Bilzen, Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) Genk, Rijksdienst voor ziekteverzekering (RIZIV), academisch ziekenhuis Maastricht (AZM), Nederlandse zorgverzekeraars, gezondheidszorg Nederland en provinciebestuur Nederlands-Limburg. De eerste problemen voor grensoverschrijdende samenwerking staan al op papier: De Belgische overheid subsidieert medische toestellen in ziekenhuizen. Wat als Nederlanders (niet-belastingbetalers) daar gebruik van maken? Wie betaalt dat?België en Nederland hanteren andere kwaliteitscriteria. Worden die wederzijds aanvaard?Betalen de Belgische mutualiteiten de behandeling in Nederlandse ziekenhuizen terug, zonder dat de patiënt extra papierwerk heeft? En omgekeerd?Wie betaalt de ambulancerit naar een Nederlands ziekenhuis?“Dit zijn geen onoverkomelijke hindernissen. Trouwens, de beleidsverantwoordelijken reageren al positief. De wil is er”, zegt Jean-Pierre Hermans van AZ Vesalius in Tongeren.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio