Acht van de tien Limburgers willen samenwerking provincies

Acht van de tien Limburgers willen samenwerking provincies

Minstens acht van de tien Belgische en Nederlandse Limburgers willen dat er veel meer over de grens wordt samengewerkt. Ze zien daarvoor vooral kansen op het gebied van toerisme en recreatie, cultuur en natuur en milieu. Nederlandse Limburgers hebben daarnaast een uitgesproken behoefte aan samenwerking op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg, met name van ziekenhuizen.

Dat zijn de voornaamste conclusies uit het onderzoeksrapport 'Grenzeloos Limburg', dat vandaag wordt gepresenteerd. Aan dat onderzoek via een webenquête van deze krant, de Belgische krant Het Belang van Limburg en beide provincies Limburg, hebben bijna 6200 Limburgers meegedaan. Daarmee geeft het een representatief beeld.

Beeldvorming

Die roep vanuit Nederlands Limburg om samenwerking op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg verklaren de onderzoekers door de beeldvorming ervan in Nederland. Het Belgisch basis- en middelbaar onderwijs staat bekend vanwege zijn discipline en kwaliteit. De ziekenhuizen aan de andere kant van de grens vanwege het ontbreken van wachtlijsten.

Het overgrote deel van de deelnemers aan de enquête noemt behoud van de natuur en schone lucht als twee van de belangrijkste opdrachten voor de provincies. Verder moeten politie, brandweer en ambulances in de grensstreek gemakkelijker die grens kunnen oversteken als daardoor snellere hulp verleend kan worden, wordt als wens aangegeven. Vorige week sloten de gemeenten Maaseik, Bree en Weert al een overeenkomst, waarin onder andere op het gebied van veiligheid afspraken werden aangekondigd.

Wegwerkzaamheden

Andere wensen betreffen het invoeren van een grensoverschrijdende cultuurpas en goede informatie over wegwerkzaamheden of omleidingen in dat andere Limburg.

Belgische Limburgers hebben meer met Nederlands Limburg dan omgekeerd. Ze kiezen vaker voor een baan over de landsgrens dan omgekeerd. En, afgezien van familiebezoekjes, steken ze ook vaker de grens over. Voornaamste doel is dan shoppen of het doen van de wekelijkse boodschappen. Nederlanders gaan vooral naar Belgische Limburg voor bioscoop en theater of voor café- of restaurantbezoek.

Trots

In de enquête blijkt dat het overgrote deel van de ondervraagden er trots op is Limburger te zijn. In Belgisch Limburg is dat gevoel het grootst: negen van de tien tegenover acht van de tien aan de Nederlandse kant. Gemiddeld zeggen bijna zeven van de tien deelnemers zich eerst Limburger te voelen en daarna pas Nederlander of Vlaming.

Bij de presentatie van het onderzoek vandaag lanceren de Limburgse kranten ook een nieuwe redactionele samenwerking. Vier journalisten vanuit die kranten gaan onder de naam XL Limburg vanuit beide Limburgen opereren en richten zich op grensoverschrijdende onderwerpen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio