Nieuwe betogingen tegen conflict in Gaza rustig verlopen

In Antwerpen is een betoging tegen het geweld in de Gazastrook vreedzaam verlopen. De protestmars was het initiatief van de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM). Zo'n 220 mensen van verschillende vrouwenorganisaties stapten mee. Ook in Brussel, Mechelen en Ottignies kwamen weer honderden mensen op straat.

kscherpenberg

De betogende menigte in Antwerpen, die van het Sint-Jansplein naar het nieuwe gerechtsgebouw trok, bestond vooral uit vrouwen en kinderen. Zij scandeerden allerlei slogans en lieten foto's zien van gewonde of dode Palestijnse kinderen. Incidenten bleven uit. De politie was dan ook massaal aanwezig. Er werden wel twee mensen opgepakt.

Schepenen

De partij Groen! had de schepenen van de stad gevraagd om symbolisch mee te stappen. Het is nog niet bekend of ze daarop ingingen.

Volgende zondag is Antwerpen hoogstwaarschijnlijk opnieuw het toneel van een anti-Israëlbetoging. Het is wel nog afwachten of de organistoren van de Arabisch Europese Liga (AEL) de toelating krijgen.

Mechelen

Ook in Mechelen hielden zo'n 350 allochtonen een protestactie. Zij organiseerden een vredeswake voor Palestina op de grote markt. De wake was een initiatief van e GROM (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking Mechelen) en de twee Mechelse moskeeën. Enkele kinderen lazen een gedichtje voor.

De actie, die ook volledig zonder incidenten verliep, werd beëindigd door het oplaten van witte en zwarte ballonnen.

Ook Brussel en het Waalse Ottignies waren vandaag in de ban van een anti-Israëlbetoging.