Nicolas Sarkozy pleit voor Palestijnse staat op wereldtop

Verschillende wereldleiders vergaderden zondag in Egypte over het conflict in Gaza. Egypte vroeg achteraf internationale steun voor het bestand, dat bereikt werd tussen Hamas en Israël. De Franse president Nicolas Sarkozy denkt dan weer aan het oprichten van een Palestijnse staat.

kscherpenberg

Volgens de Egyptische president Mubarak moet de wereld goed controleren op de wakensmokkel naar Hamas. Dat is volgens hem de sleutel naar enige vrede. Ook Israël is van dezelfde mening.

Hoe die controles net in zijn werk moeten gaan, is nog niet duidelijk. De Britten en Fransen toonden zich al kandidaat om marineschepen in te zetten voor de kust van Gaza. Voor een oplossing voor de controles aan de Egyptische grens, zijn er nog geen voorstellen.

Lees ook: Wapengekletter in Gaza houdt aan ondanks staakt-het-vuren

Waarnemers

Egypte meldde alvast dat het geen internationale waarnemers op zijn grondgebied zal dulden.

De Franse president Nicolas Sarkozy eiste dan weer dat de grenzen van Gazastrook weer zo snel mogelijk opengaan voor economische en humanitaire goederen. Hij noemde niet alleen de bewapening van Hamas, maar ook de Israëlische blokkade de oorzaak voor het conflict.

Palestijnse staat

Sarkozy riep ook op om een echte Palestijnse staat op te richten naast Isräel.

De Europese leiders willen nu nog meer de handen in elkaar slaan om de humanitaire en economische hulp aan de Palestijnen op te voeren.

Meer over Egypte