Vliegtuigwrak uit Hudsonrivier gevist

Het vliegtuig dat donderdagavond in de Hudsonrivier nabij New York landde, is weer op het droge. De Airbus A320 en de bijhorende zwarte dozen worden nu grondig onderzocht. Ondertussen blijven duikers zoeken naar een van de vliegtuigmotoren. Alle 155 inzittenden overleefden de noodlanding.

wverhaert

Vlucht 1549 was op weg van de luchthaven van La Guardia (New York) naar Charlotte (North Carolina). De piloot verspreidde een noodsignaal nadat vogels tijdens het opstijgen in de motoren van de Airbus belandden.

Zondag werd het vliegtuigwrak uit het water gehaald. Duikers zijn nog naarstig op zoek naar een van de motoren van het toestel. De twee zwarte dozen werden alvast voor onderzoek overgebracht naar Washington.

Bekijk hieronder een video van de noodlanding op CNN:

"Een paar minuten na het opstijgen hoorden we een luide knal", vertelt passagier Alberto Panero aan CNN. "Het vliegtuig schudde door elkaar. Toen ik vuur rook, weergalmde de stem van de piloot: 'Hou u klaar voor een noodlanding'."

"Het is ongelooflijk dat iedereen het ongeval overleefde", getuigt Panero. "Het vliegtuig bleef drijven op de rivier, waardoor alle passagiers op een vlot konden springen." Toeristen- en overzetboten op de Hudson schoten ter hulp en brachten de inzittenden in veiligheid.

Noodlanding

Het toestel maakte een zachte noodlanding op het water. Alle 155 inzittenden hebben de noodlanding overleefd. Dat er geen doden zijn gevallen, is vooral te danken aan piloot Chesley B. 'Sully' Sullenberger, een voormalige gevechtspiloot bij het Amerikaanse leger. Hij kon de airbus op een veilige manier doen landen op het water.

Burgemeester Michael Bloomberg van New York heeft Sullenberger al geëerd voor zijn professionalisme en heldhaftigheid. "Dat de piloot het vliegtuig in de rivier heeft doen landen, is fantastisch. Bovendien controleerde hij zelf tot twee keer toe of niemand in het toestel was achtergebleven voor hij het zelf verliet", aldus Bloomberg.