Olmert: "Troepen zo snel mogelijk weg uit Gaza"

Israël en Hamas hebben een staakt-het-vuren in Gaza aanvaardt. Het Israëlische bestand is vanaf 1.00 uur zaterdagnacht van kracht, toch vonden er nog zondagmorgen enkele luchtaanvallen plaats. In de namiddag keerde de rust uiteindelijk weer en begonnen de Israëlische troepen aan hun terugtrekking.

pirombouts; Kscherpenberg

"We hebben de intentie om de Gazastrook zo snel mogelijk te verlaten, van zodra de veiligheid van de bevolking in het zuiden van het land verzekerd is", aldus Olmert. "Indien het staakt-het-vuren stabiel is, hebben we niet de intentie om in de Gazastrook te blijven."

Doel bereikt

Eerder benadrukte hij dat het doel bereikt was. Hamas noemde het Israëlisch offensief mislukt, maar kondigde een bestand van een week af.

"Hamas heeft een zware slag te verwerken gekregen", legt Olmert uit. "Het militaire potentieel van Hamas is serieus verzwakt en de leiders verstoppen zich." Het Israëlische leger zal voorlopig wel rond Gaza gestationeerd blijven en heeft zondag weer een luchtaanval uitgevoerd.

Bal nu in kamp van Hamas

Als de Israëlische troepen zich niet volledig terugtrekken uit de Gazastrook, zal Hamas zich evenwel niet neerleggen bij de wapenstilstand. Israël meent echter dat haar soldaten nog enkele dagen standby moeten blijven. Het wil zekerheid over het respecteren van het staakt-het-vuren.

De rollen zijn nu dus omgedraaid: terwijl de diplomatieke druk internationaal op de schouders van Israël kwam te liggen, moet nu Hamas verantwoording afleggen als de oorlog voortduurt. En daar ziet het naar uit, want een woordvoerder van Hamas zei dat ze "de aanwezigheid van één enkele soldaat in de Gazastrook niet zullen dulden, hoe hoog de prijs ook is." Er braken dan ook zondag opnieuw gevechten uit in delen van Gaza en en er werden weer raketten afgevuurd naar Israël. Toch meldde een woordvoerder van Hamas dat de organisatie zich een week lang aan het staakt-het-vuren zal houden.

Spijt

De Israëlische premier bood aan de inwoners van Gaza zijn excuses aan voor de 1.200 dodelijke slachtoffers. "We willen slechts onze kinderen verdedigen, en we hebben het moeilijk met elk kind dat aan jullie kant gedood wordt. Jullie lijden is erg en het spijt me", stelde Olmert.

Meer over Israël