Meer dan tienduizend kijklustigen voor Turkse premier

Elfduizend Turken, uit België, Nederland en Duitsland zakten zondagmiddag samen af naar de Ethias Arena in Hasselt. Premier Tayyip Erdogan sprak hen er toe. Hij veroordeelde de Israëlische aanvallen in Gaza scherp.

eigen

Erdogan stelde het geduld van de massa erg op de proef. Hij kwam ruim een uur te laat. De onderhandelingen in Brussel over het mogelijke EU-lidmaatschap van Turkije waren uitgelopen. Hij had eerst ook nog een ontmoeting met de Hasseltse burgemeester Herman Reynders.

Erdogan, die wel vaker Turkse migranten in West-Europa bezoekt, bedankte zijn Turkse kiezers in Limburg voor de stem die ze uitbrachten op zijn islamitisch-democratische AK-partij en vroeg hen in de toekomst nog te steunen. Hij legde ook de nadruk op de Turkse identiteit. Hij spoorde de kijklustigen ook aan om zich aan te passen aan de westerse waarden want " integratie maakt gelukkig".

Keulen

In februari vorig jaar veroorzaakte Erdogan veel ophef door in Keulen de Turken in Duitsland op te roepen zich niet te veel aan te passen aan de Duitse maatschappij, hoewel ze de taal zouden moeten leren en zich integreren. Overigens veroorzaakte Erdogan vrijdag nog ophef door het Israëlische lidmaatschap van de Verenigde Naties in vraag te stellen omdat Israël de VN-resoluties over Gaza negeert.

Politie en staatsveiligheid waren massaal aanwezig om de orde te handhaven en de veiligheid te garanderen. Er waren amper rellen. Wel was er even onrust, toen enkele heethoofden zich aandienden met Palestijnse vlaggen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio