Autosalon 2009: Ford met Ka, Fiesta en Kuga - Video's

Na de lancering van de S-Max, de Galaxy en de Mondeo, vernieuwt Ford de basis van zijn gamma met de fris getekende Ka (foto) en Fiesta. Sedert vorige zomer is het aanbod ook toegenomen met een compacte SUV, de Kuga.

ssimons

Nieuwste aanwinst in het gamma van Ford is de Ka van de tweede generatie. Deze compacte driedeurs van 3,62 m deelt zijn onderstel en motoren met de Fiat 500. Wel heeft Ford de ophanging specifiek naar zijn wensen afgesteld. Uiteindelijk is er keuze tussen een benzinemotor met een capaciteit van 1,2 liter (69 pk) en een 1.3 TDCi, een turbodiesel goed voor 75 pk.

Dezelfde designtaal vinden we bij de Ford Fiesta, die pas sedert kort bij de dealers staat en verkrijgbaar is als drie-en vijfdeurs. Hij meet slechts 3 centimeter meer dan zijn voorganger, maar biedt niettemin extra zitruimte. Ook de inhoud van de koffer is lichtjes toegenomen en zelfs op de basisversie kan de achterbank in ongelijke delen worden neergeklapt.

Fiesta

Opmerkelijk is bovendien dat de nieuwkomer 40 kilogram lichter is. Het onderstel is nauw verwant met dat van de vaak geprezen Mazda 2 maar werd specifiek voor de Fiesta afgesteld. Vanaf het tweede uitrustingsniveau (Trend) kunnen radio en CD van op het stuur worden bediend en is er een extra aansluiting voor een MP3 en een iPod.

Met de 1.6 TDCi, een nieuwe dieselversie van 90 pk, kun je rekenen op behoorlijke prestaties, een gering verbruik en een lage CO2-uitstoot die recht geeft op een korting van 3% op de aankoopprijs. Nieuw is de Econetic-versie van de Fiesta, ook met de 1.6 TDCi maar met een nog lagere CO2-uitstoot van 98 g/km. Andere Econetic-uitvoeringen zijn te vinden bij de Focus en Mondeo.

Mondeo Econetic-uitvoering

Kuga

Met de Kuga beschikt Ford voor het eerst over een compacte SUV. Hij is verkrijgbaar met enkel voorwielaandrijving. In deze uitvoering is hij de ideale keuze voor wie enkel in de ban is van het design, het ruime interieur en de hoge overzichtelijke zitpositie die bij dit type auto hoort. Er is uiteraard ook een 4X4-versie waarbij de achterwielen automatisch koppel toebedeeld krijgen als de voorwielen dreigen te spinnen.

Bekijk een videoreportage rond de Kuga via Gearboxtv.

De Kuga ontpopt zich als een modieus alternatief voor een traditionele break of een wat hoekige monovolume. Het interieur heeft heel wat praktische opbergruimtes en met neergeklapte achterbank ontstaat een vlakke laadvloer die bereikbaar is via een tweedelige achterklep.

Bekijk een videoreportage van de Kuga op het 4X4 testparcours op Gearboxtv.

Meer over Autogids