Is stripfiguur Kuifje homoseksueel?

"Stripheld Kuifje is een homo." Dat beweert de Britse voormalig policitus en schrijver Matthew Parris - zelf homoseksueel - althans. Volgens hem is het bewijs "overweldigend".

ssimons

De jongensachtige look van Kuifje, zijn kleurrijke kleren en zijn sterke band met mannen zijn volgens Parris aanwijzingen dat de wereldberoemde stripfiguur homoseksueel is.

"Het is een androgyne, blonde jongen die grappige broeken en een sjaal draagt. En hij trekt in bij zijn beste vriend, een oude zeebonk. En dan zou hij géén homo zijn?" vraagt Parris zich af.

Weinig vrouwen

Als verdere bewijsvoering voert Parris aan dat er geen sprake is van contact met meisjes. In het algemeen komen in de strips 350 mannen en slechts 8 vrouwen voor.

"Kuifje spreekt ook nooit over zijn ouders, alsof hij ze uit zijn leven wil houden. Zoals psychologen zullen bevestigen, komt dit vaak voor bij jonge homoseksuelen", klinkt het in enkele Britse kranten.

Macho

Die belden ook naar Studio Hergé in België, die bij monde van woordvoerder Marcel Wilmet stelden dat Kuifje niet homoseksueel is, maar net erg macho. Wilmet zei nog dat de afwezigheid van vrouwen in de verhalen normaal was voor die tijd en daarom niet betekent dat Kuifje homo is.

80 jaar

Op 10 januari viert de Kuifje-reeks overigens haar 80ste verjaardag. Van de reeks gingen wereldwijd 200 miljoen exemplaren over de toonbank. De avonturen van de jonge reporter werden in 50 talen vertaald.