Bespaar op uw elektriciteits-factuur dankzij deze tips

Uw energiefactuur goedkoper maken zonder aan comfort in te boeten? Dat kan. Test-Aankoop spoorde de grootste stroomverbruikers op en berekende hoeveel die u op jaarbasis kunnen kosten, gerekend aan een tarief van 20 eurocent per kWh. Met de bijhorende tips kunt u dat verbruik meteen stevig aan banden leggen en heel wat euro’s besparen.

kscherpenberg

In de keuken

....Koelkast. Plaats uw koelkast indien mogelijk in een ruimte die niet verwarmd wordt in de winter en die koel blijft in de zomer. Laat warme gerechten afkoelen vooraleer u ze in de koelkast plaatst. Zorg voor vaste plaatsjes, zodat u alles meteen vindt en de deur minder lang open blijft. Stof geregeld af achter de koelkast.

....Diepvriezer. Vermijd dikke ijslagen in uw diepvriezer: 2 mm ijs zorgt al voor een meerverbruik van wel 10 %.

....Vaatwasser. Gebruik uw vaatwasmachine enkel voor een volle lading. Het programma voor een halve lading is niet interessant. Gebruik het programma voor een intensieve vaatwasbeurt alleen voor erg vuile vaat.

....Kookvuur. Elektrische kookplaten schakelt u best uit voor uw eten helemaal bereid is. Kook en bak met het deksel op de potten -anders verbruikt u wel tot driemaal meer stroom. Zorg dat de bodem van uw potten helemaal vlak is.

In de woonkamer

....Spaarlampen. Hang spaarlampen eerst in de woonkamer en de keuken. Die zijn samen goed voor de helft van het energieverbruik voor verlichting.

....Televisie. Een plasmascherm verbruikt dubbel zoveel energie als een lcd-scherm van dezelfde grootte. Een klassieke beeldbuis verbruikt nog minder. Minder televisiekijken of uw oude toestel nog even houden is dus de boodschap.

Was en plas

....Wasmachine. Uw wasmachine verbruikt vooral veel energie door het opwarmen van water. Was dus aan zo laag mogelijke temperaturen. Zorg dat de machine bij elke wasbeurt vol is.

....Boiler. Plaats uw boiler niet in een koud lokaal en isoleer de warmwaterleidingen die van het toestel komen. Een grote boiler laat u best opwarmen tijdens de daluren -als u een tweevoudig stroomtarief heeft.

Sluipverbruik

....Stand-byspullen. Toestellen die ook uitgeschakeld stroom verbruiken vindt u overal in huis: videorecorders, gsm-opladers, elektrische tandenborstels,... Veel van deze toestellen kunt u uit het stopcontact trekken als u ze niet gebruikt of als ze opgeladen zijn. Anders blijven ze in de stand-bystand stroom verbruiken.

-Sluipverbruik wordt verraden door brandende lichtjes, warmte en/of de aanwezigheid van een transformator.

Jan MARTYNOWSKI