Stad Genk koopt gebouwen Regina Mundi en Mater Dei

De stad Genk koopt de gebouwen van basisschool Mater Dei, het oude klooster en een deel van de secundaire school Regina Mundi in de Grotestraat in het centrum. Het grootste gedeelte wordt afgebroken. Daarna wordt het woongebied, en komt er een verbindingszone tussen de Steeneikstraat en de Kattenberg.

Het is al langer bekend dat de zusterorde de Dochters van het Kruis de gebouwen van de hand wil doen. Dat heeft onder meer te maken met de geplande verhuizing van Regina Mundi. De school gaat zich op termijn vestigen op de scholencampus Bret. Als dat gebeurd is, kan basisschool Mater Dei verhuizen naar de rest van de leegstaande gebouwen van Regina Mundi aan de Klokkuil. “Wanneer dat zal zijn, weten we niet”, zegt schepen van Ruimtelijke ordening Wim Dries.

“We verwachten binnen de vijf jaar, maar het kunnen er ook zes zijn. Voor ons is die termijn niet zo belangrijk, en dat is net de reden waarom wij de site hebben kunnen kopen, en niet een projectontwikkelaar. We betalen 3,5 miljoen euro voor het geheel. Dat is minder dan ervoor geboden werd. Projectontwikkelaars zouden de scholen het liefst zo snel mogelijk zien verdwijnen om er iets te kunnen ontwikkelen.”

“Voor ons is belangrijk dat de scholen kunnen verhuizen zonder al te veel druk. Bovendien kunnen we door de aankoop de ontwikkeling van het gebied veel beter in de hand houden. Bekijk het gerust als een strategische aankoop.”

Architectuurwedstrijd

Hoe het gebied er in de toekomst gaat uitzien, is nog niet helemaal duidelijk. Wel staat vast dat een groot deel van de gebouwen met de grond gelijk wordt gemaakt en dat het accent op wonen zal liggen. “We gaan er alvast niét een nieuw handelsgebied oprichten”, zegt Dries nog.

“Het zal vooral woonkernversterkend zijn met stedelijke functies. We willen er wel een geheel van maken, met een verbindingszone tussen de Steeneikstraat en de Kattenberg. Daarvoor willen we ook het gebouw van opvangcentrum Het Huis en de woning ernaast verwerven. We gaan nog eens goed nadenken over hoe we het gebied in de toekomst kunnen invullen. We organiseren daarvoor een architectuurwedstrijd.”

Chris NELIS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio