Tienduizenden zonder verwarming door ruzie over gas

Rusland heeft de gaskraan naar Europa woensdagochtend volledig dicht gedraaid. Dat laat buurland Oekraïne weten. De meeste gasleidingen vanuit Rusland naar Europa lopen door Oekraïne, dat in conflict is met de grote buur.

jrosquin

Volgens het Oekraïense Naftogaz draaide het gasbedrijf Gazprom de gaskraan rond 07.44 uur plaatselijke tijd dicht. Sommige Europese landen die erg afhankelijk zijn van Russisch gas zoals Bulgarije en Hongarije zouden dinsdag al problemen hebben gemeld over een tekort aan gas, waardoor tienduizenden gezinnen zonder verwarming kwamen te zitten. Verschillende regeringen zijn nu in allerijl op zoek naar alternatieve energiebronnen.

Politieke crisis

De gascrisis is mogelijk een politieke crisis. Rusland leeft in onmin met Oekraïne sinds er een pro-westersgezinde regering aan de macht kwam. Zelf beweert Gazprom dat Oekraïne zijn betalingen niet nakomt, maar Naftogaz ontkent dat.

Gazprom beschuldigt op zijn beurt Oekraïne ervan gas achter te houden dat bestemd is voor de EU. Daardoor raakt Europa ook betrokken in het conflict tussen de twee landen.

Onderhandelingen

Dinsdag werd aangekondigd dat er donderdag onderhandelingen plaats vinden tussen Naftogaz en Gazprom om een einde te maken aan het conflict.