Swayze: "Ik wil blijven leven tot ze een remedie vinden"

Over de gezondheidstoestand van de Amerikaanse acteur Patrick Swayze verschenen de laatste maanden heel wat tegenstrijdige berichten. De ene keer werd de terminaal zieke genezen verklaard, de andere keer had hij nog maar een week te leven. In een tv-interview schepte de acteur eindelijk zelf duidelijkheid.

kscherpenberg

"Volgens de prognoses had ik al lang dood moeten zijn", zegt Swayze die aan alvleesklierkanker lijdt. "Ik zal niet lang meer leven. Vijf jaar is wishful thinking. Twee jaar is waarschijnlijk als je de statistieken gelooft. Ik wil blijven leven tot ze een remedie vinden."

De ziekte werd begin vorig jaar bij de 56-jarige ster uit 'Dirty Dancing' en 'Ghost' vastgesteld. Normaal overlijdt iemand met dat soort kanker binnen het half jaar.

"Waarom ik?"

"Je mag er zeker van zijn dat ik door een hel ga. Ik ben heel bang en kwaad. Ik vraag me af: waarom ik?."

Swayze geeft zich alles behalve gewonnen. Hij onderging een chemokuur en een experimentele medicijnenbehandeling. In de zomer sloeg hij zelfs opnieuw aan het acteren, in de tv-serie 'The beast'. "Ik blijf dromen van de toekomst, een toekomst met een lang en gezond leven. Winnen betekent voor mij, niet opgeven, wat er ook gebeurt, ik kan het aan en ik blijf doorgaan."