Israël plooit en staakt het vuren drie uur per dag

Onder grote internationale druk heeft Israël beslist om de bombardementen op en de gevechten in Gaza drie uur per dag te staken. Op die manier is het mogelijk om een humanitaire hulpverlening veilig in Gaza te krijgen. Ondanks de zware verliezen is Hamas niet van plan om een permanent bestand te sluiten.

kscherpenberg

Sinds 12 uur Belgische tijd staakt Israël de bombardementen, om ze om 15 uur weer te hervatten. De beslissing van Israël viel nadat de VN-veiligheidsraad in New York was samen gekomen om de kwestie te bespreken. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep achteraf geëmotioneerd op tot een staakt-het-vuren.

Aanval op school

De leden van de raad waren nog altijd niet te spreken over de Israëlische aanval op een VN-school. 42 mensen kwamen daarbij om. Israël rechtvaardigde de aanval door te beweren dat er strijders van het radicale Hamas in het schoolgebouw verscholen zaten.

"Hele families zijn omgekomen bij het geweld", aldus Ban Ki-Moon. "Het enige antwoord is een einde van het geweld."

Humanitaire hulp

Frankrijk en Egypte eisten een stopzetting van het geweld zodat er humanitaire hulp geboden kon worden in Gaza. De VS steunde dat voorstel. Israël ging deels op de eis in en beloofde een humanitaire corridor op te zetten om de hulp te laten passeren. Elke dag tussen 11 en 14 uur plaatselijke tijd zal het Israëlische leger het vuren staken om zo de aanlevering van hulpgoederen niet in gevaar te brengen.

Geen bestand

De toegeving van Israël stemde Hamas alvast niet milder. Volgens de tweede man van het politieke bureau van Hamas, Moussa Abu Marzouk, moet Israël niet hopen op een permanent bestand. "Zolang de bezetting aanhoudt zal er verzet zijn." De organisatie eist nog steeds dat Israël zich volledig terug trekt uit de Gazastrook en dat de grensovergangen worden geopend.

Obama

Intussen heeft de Amerikaanse president-elect Barack Obama voor het eerst gereageerd op het conflict. De Democraat, die de voorbije weken op vakantie was, zei dat dat hij het geweld op Palestijnse en Israëlische burgers erg afkeurt.