Treinverkeer verloopt vrij vlot in avondspits

De extreme koude heeft vandaag voor de nodige problemen bij de spoorwegen gezorgd. De avondspits verloopt voorlopig vrij vlot. Het treinverkeer van en naar Leuven verloopt nog wel niet zoals normaal. Reizigers houden best rekening met vertragingen van 5 tot 10 minuten. Dat meldt Frédéric Petit, de woordvoerder van Infrabel. Ook pechverhelpingsdienst VAB heeft het drukker dan ooit.

kscherpenberg

"Hoewel alle twaalf sporen in Leuven terug in gebruik zijn, rijden de treinen nog niet op volle capaciteit. Voor het verkeer van en naar Leuven moet er dus rekening gehouden worden met vertragingen tot 10 minuten. Heel sporadisch kan een trein meer, zowat een uur, vertraging hebben", aldus Petit.

Excuses

De NMBS verontschuldigt zich ondertussen op haar website met volgende mededeling: "NMBS wil zich bij haar klanten verontschuldigen voor de ongemakken op dinsdag 6 en woensdag 7 januari ten gevolge van het uitzonderlijke winterweer. NMBS zal er alles aan doen om in de toekomst dergelijke incidenten zoveel mogelijk te vermijden." Ook minister Vanackere moet toegeven dat de spoorwegmaatschappij onvoldoende informatie verschaft. Hij kondigt beterschap aan.

Ochtendspits

In Antwerpen werden woensdagmorgen twee treinen afgelast. De treinstellen hadden allerlei defecten door het vriesweer.

De treinen van en naar Leuven reden vanmorgen met vertraging door een geknakte bovenleiding. Frédéric Petit benadrukte woensdagmorgen al dat de vertragingen van de ochtend onmogelijk weggewerkt konden worden tegen de avondspits.

Tegen de middag verliep het spoorverkeer al wat vlotter, hoewel een defecte trein op de spoorlijn tussen Mechelen en Gent en een ongeval in Bornem roet in het eten strooide.

Donderdag ook hinder?

Vannacht zou de bovenleiding in Leuven opnieuw hersteld moeten zijn. "Maar de doorstroming van de treinen zal ook morgenochtend niet optimaal zijn. Reizigers houden daarom ook morgenochtend best rekening met vertragingen", zegt Infrabel.

De vrieskou blijft nog een tijdje duren en daarom is het niet uitgesloten dat het treinverkeer in België ook morgen en vrijdag nog hinder zal ondervinden.

Overuren voor VAB

Volgens woordvoerder Marc Van Damme kwamen er afgelopen nacht een recordaantal oproepen binnen bij VAB. De pechverhelpingsdienst noteerde vier keer meer telefoontjes dan op andere nachten. Startproblemen waren de meest voorkomende klachten.

Dinsdag kreeg VAB 3.000 oproepen binnen en Van Damme verwacht dat dat aantal vandaag geëvenaard zal worden. Dat kan leiden tot lange wachtlijsten.

Meer over Infrabel