Miljardair met geldzorgen pleegt zelfmoord

De Duitse miljardair Adolf Merckle (74), een topman in de farmaindustrie en de vijfde rijkste Duitser, heeft zelfmoord gepleegd. Dat heeft zijn familie bevestigd, die zegt dat hij door de financiële crisis “gebroken” was. Merckle had gespeculeerd met VW-aandelen.

ssimons

Het vermogen van Merckle werd geschat op 7 miljard euro. Zijn imperium bestond onder meer uit het farmaconcern Ratiopharm, farmagroothandel Phoenix Pharmahandel en cementproducent Heidelberg- Cement. Op de Forbeslijst van rijkse mensen ter wereld staat hij 94ste. Er werken meer dan 100.000 mensen voor de zowat 100 bedrijven in zijn imperium, dat een jaaromzet van 30 miljard euro draait.

Door de financiële crisis en verliezen door speculatie met VWaandelen gingen zijn bedrijven aan het wankelen. Er waren onderhandelingen bezig over een overbruggingskrediet van 400 miljoen euro, maar zijn holding zou miljardenschulden hebben.

Merckle zou in ruil de controle over belangrijke delen van zijn imperium moeten afstaan. Merckle sprong maandagavond nabij zijn woonst in het zuid- Duitse Blaubeuren voor een trein. Hij zou een afscheidsbrief hebben achtergelaten.

In een verklaring van de familie Merckle luidt het dat de door de financiële crisis veroorzaakte bedrijfsproblemen, de onzekerheid en “de onmacht” de gepassioneerde familie-ondernemer hebben “gebroken”.

SyMa

Zelfmoordlijn: 02/649.95.55