“Op menselijk en sportief vlak een groot verlies”

Lei Clijsters (52) is gisterennamiddag in Hasselt in intieme kring gecremeerd. “De naaste familieleden en enkele vrienden van Lei woonden de plechtigheid bij. Het was een mooie dienst, waarbij de kwaliteiten van Lei als mens en als papa in de verf werden gezet”, vertelt Jeroen Jespers, woordvoerder van de familie Clijsters.Tientallen mensen hebben gisteren ook het rouwregister in het Breese stadhuis ondertekend.

Het initiatief van het rouwregister voor Lei Clijsters kwam van het Breese stadsbestuur. Lei woonde dan wel al een jaar niet meer in Bree - kort nadat hij de diagnose van longkanker had gekregen, had Lei zich in januari vorig jaar teruggetrokken in een rustige hoeve in Gruitrode - toch zal hij altijd met Bree verbonden blijven. Lei werd in 1956 in Bree geboren en werd er als ex-Rode Duivel en tennisvader altijd op handen gedragen. Dat had hem ook de titel van sportambassadeur van Bree opgeleverd. “We zijn erkentelijk voor alles wat u voor mij en voor Bree betekend heeft”, schrijft burgemeester Jaak Gabriëls dan ook in het rouwregister. “Al waren we toch ontzet toen we het onvermijdelijke nieuws vernamen. We gaan u nooit vergeten.”

Eigenheid

Opvallend in het rouwregister zijn de vele berichten van mensen die Lei gekruist hebben op en langs voetbalvelden in heel België. “Mijn vader heeft hem nog getraind. In naam van hem kom ik het rouwregister tekenen”, zegt Marc.

“Ik heb vroeger nog met jou gevoetbald”, schrijf Jean. “Bij Opitter. We verloren altijd, maar je hebt altijd veel goals gemaakt. Ik bewonder jou omdat je daarna altijd je eigenheid hebt behouden.”

“Lei, lieve krullenbol, ik zal nooit vergeten hoe je onze collegeploeg naar de finale van de Kardinaalsbeker hebt geleid”, schrijft een ex-leraar.

“Bedankt Lei voor de goede raad die jij ons gaf toen onze zoon in Mechelen ging voetballen”, schrijft een vader nog.

Website

Sinds zondagmiddag wordt ook de officiële website van Kim overstelpt met steunbetuigingen. Ook vele bekende Limburgers lieten er al een bericht achter. “Lei zijn uitstraling voor de sport is van onschatbare waarde”, schrijft europarlementslid Ivo Belet.

“We waren het niet altijd eens toen we samen voetbalden, maar dat neemt niet weg dat ik jullie papa wel altijd enorm gerespecteerd heb voor wat hij deed”, richt Jos Daerden zich tot Kim en Elke. Later deze week zal burgemeester Jaak Gabriels ook het rouwregister, samen met de steunbetuigingen per mail en de rouwkaartjes, aan de familie Clijsters overhandigen.

Koen SNOEKX


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio