“Opbouwen blijft mijn leuze”

Vlak na de Tweede wereldoorlog deed oorlogsvrijwilliger Dick Veldhorst veel soldaten hun narigheid vergeten. Op de stoomboot die hem met honderden anderen naar Nederlands-Indië bracht, stak hij een revue in elkaar om het moreel op te krikken.

Op Java schreef hij een krantje, hield hij radiopraatjes en bouwde hij speeltoestellen voor Indonesische kinderen. Zestig jaar later wordt hij voor zijn inzet beloond met twee eretekens .

Amper 21 jaar oud meldde Eindhovenaar Veldhorst zich begin 1945 als vrijwilliger bij de Engelsen aan voor de opleiding tot ‘bomber-piloot’. “Een vanzelfsprekende stap: Eindhoven werd als eerste stad bevrijd. Ik zag er heel wat Poolse jongens van mijn leeftijd sneuvelen. De Duitse bezetting veranderde mijn opvatting over het leven fel.”

Na de bevrijding van Nederland werd Veldhorst getraind om Nederlands-Indië te bevrijden. “Daar zaten de Japanners nog. Op het moment dat we ernaartoe reisden, werden ze verslagen. Daar aangekomen trachtten we dan maar zoveel mogelijk weer op te bouwen want de bezetters hadden er heel wat vernield.”

Dick trok zich het lot van anderen erg aan. “De stoomboot SS Volendam bracht ons naar onze bestemming. Met 2.400 man -dienstplichtigen en vrijwilligers- zaten we een maand lang opeengepakt. Er brak tyfus uit en mensen stierven. De sfeer was teneergeslagen. Ik wist: we moeten zelf iets doen om er bovenop te geraken.” Samen met enkele anderen stak Veldhorst een revue in elkaar. “Drie weken lang speelden we de ‘Volendammer Revue’ en de stemming sloeg om. De mensen kregen weer wat plezier in het leven.”

Een goed leven

Een kleine twee jaar bleef Veldhorst nog als vrijwilliger in Nederlands-Indië. “Naast mijn taak als vlieger wilde ik iedereen -soldaten en bewoners- een goed leven geven.” Daarom schreef hij het SPIT-krantje dat hij met een ééndekkertje boven de soldaten uitstrooide, regisseerde hij toneelstukken, hield hij radiopraatjes en stak hij speeltoestellen voor de kinderen in elkaar.

Defensieattaché voor België en Luxemburg luitenant-kolonel Rob Schmidt heeft de 85-jarige Veldhorst nu het Mobilisatie-Oorlogskruis en het Ereteken voor Orde en Vrede uitgereikt.“De erkenning is fijn voor mijn twee kinderen en zes kleinkinderen. Opbouwen blijft mijn leuze”, zegt de weduwnaar die sinds 2001 met zijn tweede vrouw Thea in Lommel woont.

CL


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio