Discussie over functie Schulensmeer

Halen blijft de komende 18 jaar deel uitmaken van de intercommunale Schulensmeer, die de infrastructuur aan het meer beheert. De gemeenteraad heeft de overeenkomst goedgekeurd, zij het niet met volle overtuiging.

De intercommunale werd in 1977 door de gemeenten Halen, Herk-de-Stad en Lummen opgericht. De intercommunale, die nu officieel Opdrachthoudende Vereniging Schulensmeer (OSM) heet, heeft recent – met steun van de Europese Unie – op de zuidelijke oever van het meer Het Vloot gebouwd.

Dat biedt beneden onderdak aan een cafetaria en aan Toerisme Midden-Limburg. Boven is er een permanente tentoonstelling over fauna en flora en over de vondsten in het gebied.

“Tot nu toe heeft de intercommunale ons alleen maar geld gekost. Het wordt tijd dat ze ons ook wat oplevert”, zegt André Jacobs (Vlaams Belang).

Die heeft van de echtgenote van de cafetaria- uitbater ook vernomen dat ze de zaak in de toekomst al vanaf de paasvakantie dagelijks wil openen in plaats van vanaf juni, zoals tot nu toe. Eric Hennus (sp.a) vraagt zich af of trekkershutten in het gebied niet kunnen.

“De jongste vijf jaren staat de intercommunale er beter voor”, reageert André Vanmechelen (Inzet), die samen met Martin Zeeuws Halen het directiecomité van de intercommunale vertegenwoordigt.

“Wij willen de cafetaria ook wel vroeger open, maar dat moet voor de uitbater eveneens haalbaar zijn. Trekkershutten passen niet in de functie van het Schulensmeer.”

“De beheersovereenkomst met het Vlaams gewest, de eigenaar van het meer, bepaalt expliciet de openingsuren”, vult burgemeester Willy Neven (Inzet) nog aan. “Op vraag van de Vrienden van het Schulensbroek blijft de cafetaria dicht tijdens broed- en trekseizoen.”

Meerderheid: Inzet (12)

Oppositie: sp.a (5), Groen! (1) en Vlaams Belang (1)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio