Huis in Zichen door brand verwoest

Dinsdagnamiddag is een rijwoning uitgebrand in de Lindestraat in de Riemstse deelgemeente Zichen. Het vuur ontstond aan de kachel in de achterkeuken. De vier bewoners konden zich tijdig redden.

Twee honden, twee vogels en een kat overleefden de brand niet. Tijdens het nablussen raakte korporaal Luc Tomsin van de Tongerse brandweer gewond. Hij werd met snijwonden naar het Vesaliusziekenhuis gebracht. De aanpalende woning liep rookschade op.

Eigenaar Francis Campioni wilde rond 14.30 uur iets in de kachel in de achterkeuken werpen. Toen hij het deurtje opende, vulde de kamer zich meteen met rook: “Er is waarschijnlijk iets in de schoorsteen losgekomen waardoor die verstopt raakte. Toen mijn vrouw omhoog keek, zag ze overal vlammen. We zijn onmiddellijk naar buiten gelopen, samen met onze kinderen Marc (27) en Natasha (24).”

De bewoners werden opgevangen door de overburen. De brandweer van Tongeren rukte uit met de grote middelen. Toen het korps aankwam, stond het hele huis al in lichterlaaie. Het blussen nam meerdere uren in beslag. De achterbouw stortte in. Volgens adjudant Ivo Reynders was de brand moeilijk te bestrijden: “De vlammen zijn doorgeslagen naar de bovenverdieping. We hebben alleen langs buiten kunnen blussen want de trap naar boven was al gedeeltelijk opgebrand. Het huis is helemaal verloren. Het aanpalende huis hebben we kunnen vrijwaren.”

De korpsen van Hoeselt, Bilzen en Hasselt boden versterking met tankwagens. De enorme rookpluim was kilometers ver te zien. De politie sloot de straat voor alle verkeer af. Door de brand kwam de hele Lindestraat urenlang zonder elektriciteit te zitten. Door de ijskoude temperaturen veranderde het bluswater meteen in ijs. De familie Campioni kan voorlopig terecht bij familie.

DiRo

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio