Drie op vijf Limburgse vrouwen doen borstkankerscreening

Limburgse vrouwen laten zich, in vergelijking met de rest van Vlaanderen, beter screenen op borstkanker. Bijna 57% van de vrouwen tussen 50 en 69 jaar heeft zich bij de vorig campagne in 2006-2007 laten controleren. Tegen 2012 hoopt gedeputeerde Erika Thijs dat 75% van de doelgroep een mammografie laat uitvoeren.

De beste leerlingen van de klas blijken de vrouwen uit Noord-Limburg te zijn. 65,16% liet zich daar controleren. “Misschien is de ligging wel een verklaring voor de hoge score”, zegt Gretel Vande Putte van het Leuvens Universitair Centrum voor Kankerpreventie.

“Noord-Limburg grenst aan Nederland, en daar hebben ze al een jarenlange traditie van borstkankerscreening. De percentages liggen daar ver boven de 80%. Wat ook een rol kan spelen, is dat Noord-Limburg in het proefproject was betrokken. Ze kennen daar de tweejaarlijkse campagne al langer.” Ook in de rest van Limburg kunnen ze tevreden zijn. “Enkel in Voeren zijn er minder vrouwen ingegaan op de oproep.”

Vlakbij

Belangrijk in het succesverhaal van de borstkankerscreening is dat er in Limburg 22 mammografische eenheden zijn. “De vrouwen kunnen zich vlakbij huis laten controleren. Dat speelt in ons voordeel. De resultaten van de screening worden in de eenheden zelf bekeken en naar Leuven gestuurd”, zegt Gwen Kuipers, verantwoordelijk voor borstkankerscreening in de provincie Limburg.

Het is ongeveer 21 dagen wachten op de resultaten. “Bij de screening moeten de twee diagnoses hetzelfde zijn. Anders wordt er een nieuwe screening gedaan om alles goed te controleren.” Ze benadrukt dat er een groot verschil is tussen screening van borstkanker en het laten controleren van een borst als er al een verdacht knobbeltje is. “Snel opsporen is heel belangrijk. Daarom proberen we ook de mannen in deze campagne te betrekken. Zij moeten het heft mee in handen nemen en hun vrouwen aansporen zich te laten onderzoeken. Zo kunnen er levens worden gered”, zegt gedeputeerde Erika Thijs.

Mireille MAES


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio