In één op vijf Limburgse bedrijven is al geherstructureerd

De Limburgse bedrijven lijden volop onder de crisis. Dat blijkt ook uit de eerste Polsslag Ondernemend Limburg van het jaar. Vooral het eerste kwartaal ziet er verre van fraai uit. Eén op vijf Limburgse bedrijven heeft al mensen moeten ontslaan.

De werkgeversorganisaties VKW-Limburg en Unizo-Limburg peilen elk kwartaal naar de toestand in de Limburgse bedrijven. De resultaten daarvan worden verwerkt in één cijfer: de Polsslag Ondernemend Limburg.

Sinds de start begin 2006 sloeg de pols van de Limburgse economie nog nooit zo traag als tijdens het voorbije kwartaal. Bovendien zijn de meeste bedrijven het eerste kwartaal van 2009 met veel pessimisme gestart.

Liefst 84 procent van de Limburgse bedrijven wordt geconfronteerd met de gevolgen van de crisis, 38 procent van hen zelfs zwaar. De orderboekjes zijn met een kwart teruggevallen.

Ontslagen

Vooral de grote productiebedrijven krijgen klappen. Zij zien de vraag met 28 procent dalen. De kleine bedrijven lijken iets weerbaarder.

Toch blijft de ondernemer optimistisch over de toekomst. 46 procent ziet zich sterker uit de crisis komen. Zij doen dat door meer te innoveren, sterker in te zetten op marketing en communicatie. Aan de andere kant wordt beknibbeld op investeringen en één op vijf bedrijven bereidt zich voor op een herstructurering. De werkgelegenheid staat onder druk, in 40 procent van de bedrijven geldt een aanwervingsstop, in 20 procent vielen al ontslagen.

Einde crisis

Heel wat ondernemingen worden ook geconfronteerd met uitgaande facturen die later betaald worden (150 dagen zijn geen uitzondering) en inkomende facturen die sneller betaald moeten worden.

Op de vraag wanneer een einde komt aan de crisis, antwoorden de meeste ondernemingen dat dit pas in het derde of vierde kwartaal zal zijn. Een vijfde ziet de eerste heropleving pas in het eerste kwartaal van 2010.

Guido CLOOSTERMANS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio