thumbnail: null
thumbnail: null

"Showbizz-gekte heeft me bijna verstikt"

Nauwelijks 21 was James Morrison in 2006, toen hij dankzij de monsterhit You give me something uitgroeide tot de best verkopende Britse zanger van dat jaar. In afwachting van een Belgisch concert serveert de romanticus op zijn tweede cd Songs for you, truths for me nog meer soulvolle pop.

kscherpenberg

Wereldhit 'You give me something' blijft James Morrison achtervolgen. “Als ik op het vliegtuig stap of aan het tankstation ga betalen, begint het nummer gegarandeerd te spelen. Best vervelend, vooral omdat het niet went.”

Het succes heeft hem wel meer vrijheid gegeven, vertelt Morrison. “Dat mijn eerste cd meteen zo aansloeg, deed mij duizelen. Ik wilde met deze opvolger niet ontgoochelen maar me toch vrij voelen om te doen wat ik wil. Als deze cd geen hits oplevert, blijf ik toch trouw aan mijn ambitie: klassieke songs schrijven.”

Eerlijk zijn

De albumtitel Songs for you, truths for me liegt er niet om. “Soms wil ik gewoon een liedje zingen, zonder te veel van mezelf prijs te geven. Maar ik kan niet anders dan eerlijk zijn. Zo ontstaan al eens onthullende teksten die veel betekenen.”

Verwonderlijk is dat niet, voor iemand die is opgegroeid met soulmuziek, van Otis Redding tot Van Morrison. “Sommige van hun liedjes nodigen uit om op te dansen en mee te zingen, andere zijn erg openhartig”, zegt Morrison, die op zijn nieuwe cd veel liefde te geven heeft. Liefst drie songs dragen het L-woord in hun titel. “Of ik een romanticus ben? Denk ik wel, ja. Al zeg ik soms wel eens de verkeerde dingen, ik doe moeite om het vuur in een relatie brandend te houden. Liefde mag je niet als vanzelfsprekend beschouwen. Veel mensen in een relatie zien niet eens dat er nog weinig liefde mee is gemoeid.”

Gill

Zelf miste hij op zijn eerste tournees zijn jarenlange vriendin Gill. “Nu laat ik haar geregeld overvliegen en tracht haar zo vaak mogelijk te bellen”, zegt de ster die in You make it real verwijst naar de showbizzgekte die hem dreigde te verstikken.

“Ik verzeilde van de ene maffe ervaring in de andere bizarre tv-show. Dat in je eentje moeten verwerken, werd soms wat veel. Door erover te schrijven, kan ik dat nu wat relativeren.”

40 jaar

Ook zijn liefde voor oude muziek houdt Morrison mentaal gezond. “Ik zou wat graag veertig jaar eerder zijn geboren. Toen ging het er authentieker aan toe, denk ik. Luister naar de zogenaamde soulstemmen van tegenwoordig: met uitzondering van Amy Winehouse vind ik er maar weinig geloofwaardig klinken. Pas als je ook oprecht klinkt, maak je goede soul.”

Nelly Furtado

In die context verbaast Morrison met zijn keuze voor popster Nelly Furtado in het duet Broken strings. “Ze heeft een eigen stijl en een fantastische stem. Los daarvan wilde ik mensen verrassen. Nelly is net als ik dol op muziek.”

Zelf is James Morrison straks te horen op de nieuwe cd van Yusuf Islam alias Cat Stevens. “Coole kerel, met veel gevoel voor humor. Dat ik met hem mocht samenwerken, maakte mij zeer nederig. Dat was een van de beste ervaringen uit mijn leven.”