Tentoonstellingen in oude bieb Veldwezelt

Tentoonstellingen in oude bieb Veldwezelt

Tentoonstellingen in oude bieb Veldwezelt

Lanaken - De oude bibliotheek in Veldwezelt wordt omgevormd tot een expositieruimte, met een permanente tentoonstelling over het project van de landmarks van het Grensschap Albertkanaal op de bovenverdieping en wisselende tentoonstellingen op de gelijkvloerse verdieping.

“Na de sluiting van de bibliotheek pleegden we overleg met de bewoners over een herbestemming van de vrijgekomen ruimte”, zegt schepen voor cultuur Mark Curvers. “En dit kwam uit de bus”.

Op de eerste verdieping komt er een infostand van het Grensschap Albertkanaal over de cultuurhistorische landmarks langs fiets- en wandelroutes in de wijde omgeving van het Albertkanaal tussen Lanaken en Riemst, met uitbreidingen naar Maastricht en Vlijtingen. “Vanuit Veldwezelt zijn deze landmarks via de bestaande wandel- en fietsroutes makkelijk te bereiken”, zegt Curvers.

“Op de benedenverdieping houden we wisselende exposities, die op een of andere manier verband houden met Veldwezelt. Zo zal de Geschied- en Heemkundige Kring Wiosello er een reliëfmaquette plaatsen van Veldwezelt waarop het wegenpatroon en de huizen zijn ingetekend zoals op een militaire kaart uit 1755.

Op hetzelfde ogenblik loopt er een tweede tentoonstelling over de archeologische vondsten in het Europark en Hezerwater. Bezoekers kunnen onder meer de skeletten bekijken die werden gevonden bij opgravingen in de Dieterenbank.
Kerkklok
Het gemeentebestuur gaat vrijwilligers inzetten om de expositieruimte op bepaalde uren van de week open te stellen voor het publiek. Wanneer de nieuwe tentoonstellingsruimte de deuren opent, is nog niet bekend. “Wel zeker is dat op diezelfde dag de gerestaureerde kerkklok van de Sint-Lambertuskerk opnieuw zal galmen”, aldus nog Curvers.

Guido Kerckhoven


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio