Kosovaars parlement roept eenzijdig onafhankelijkheid uit

De Kosovaarse premier Hashim Thaci heeft zondagnamiddag, zoals verwacht, de onafhankelijkheid van de Zuid-Servische provincie uitgeroepen. Thaci deed dit voor het Kosovaarse parlement, dat in buitengewone zitting was samengekomen. Het parlement keurde de onafhankelijkheid unaniem goed.

Belga

"Kosovo is een republiek, een onafhankelijke, democratische en soevereine staat", zei parlementsvoorzitter Jakup Krasniqi na de stemming onder luid applaus van het parlement. Overal in de hoofdstad Pristina werden vreugdeschoten gelost, wapperden rood-zwarte Albanese vlaggen en claxonneerden automobilisten om de onafhankelijkheid te vieren.

"Unilateraal en illegaal"

De Servische president Boris Tadic liet direct weten dat Servië de "unilaterale en illegale" onafhankelijkheidsverklaring nimmer zal accepteren. Hij riep internationale instellingen op de onafhankelijkheid van Kosovo, die volgens hem in strijd is met de basisprincipes van het internationaal recht, ongeldig te verklaren.

De Verenigde Staten en de meeste landen van de Europese Unie steunen de onafhankelijkheid van Kosovo, behalve Servië is ook Rusland fel tegen. In navolging van Kosovo hebben zondagnamiddag ook Zuid-Ossetië en Abchazië, twee autonome Russische regio's in Georgië, aangekondigd hun onafhankelijkheid uit te roepen. Zij zullen Rusland en de Verenigde Naties vragen deze onafhankelijkheid te erkennen.