Parlement legt pers het zwijgen op in Kenia

Print
Parlement legt pers het zwijgen op in Kenia

Parlement legt pers het zwijgen op in Kenia

Het Keniaans parlement heeft een wet goedgekeurd die de staat toestemming geeft om mediahuizen binnen te dringen. Ministers mogen ook zendmateriaal in beslag nemen of een zender uit de ether halen. De nieuwe wet moet enkel nog goedgekeurd worden door de president.

Critici vinden dat de nieuwe wet te draconisch is en teruggaat in de tijd. De wet geeft meer macht aan de minister van Binnenlandse Veiligheid om razzia’s uit te voeren op mediahuizen en zendapparatuur in beslag te nemen tijdens de staat van beleg. Ook de minister van Informatie krijgt verregaande macht om elk aspect van de media- en communicatiesector in het land te controleren.

"Veiligheidsmaatregel"

Ondanks groeiende publieke bezorgdheid bleef de regering het wetsvoorstel verdedigen. Informatieminister Samuel Poghisio voert aan dat de overheid niet de intentie heeft om een razzia uit te voeren tegen de media. Hij zegt dat die clausule enkel als veiligheidsmaatregel is opgenomen.
“We doen dat niet meer, razzia's op de media uitvoeren”, zegt hij. “Het is een maatregel die enkel in noodsituaties genomen kan worden.”

Corruptie

Maar de herinneringen aan een raid op de kantoren van de Standard Newspapers en zusterzender Kenya Television Netwerk in 2006 liggen nog vers in het geheugen. Gewapende en gemaskerde politiemannen drongen het gebouw in commandostijl binnen nadat de media grootschalige corruptie door de regering van president Mwai Kibaki hadden blootgelegd.

Protest

In 2007 stemde het parlement al een wet die meer overheidscontrole op de media toeliet. De wet verplichtte journalisten om de bronnen van hun informatie kenbaar te maken. Honderden journalisten kwamen toen op straat om te protesteren, en de wet werd later verworpen door president Kibaki.

Bron: JG (IPS)