Regering Guinee legt zich neer bij coup

Print

Regering Guinee legt zich neer bij coup

De afgezette regering van het West-Afrikaanse land Guinee erkent de militaire junta. Dinsdag vormde de legertop een nationale raad om de heersende regering te vervangen. De keuze voor coupleider Moussa Camara als nieuwe president werd door het volk op gejuich onthaald.

"Als de ministers zich binnen de 24 uur niet zelf aanbieden, gaan we hen zoeken", dreigde Moussa Camara. Premier Ahmed Tidiane Souare beweerde vervolgens dat zijn regering helemaal niet gevallen was. De premier en zijn ministers beslisten donderdagavond om de legertop niets meer in de weg te leggen.

"Leve de verandering"

Dinsdag hadden de militairen in Guinee een coup gepleegd. Slechts enkele uren na de dood van dictator Lansana Conté schortten de militairen de grondwet op en stuurden ze de regering weg. De Afrikaanse Unie kwam onmiddellijk daarna samen voor een spoedberaad. Ze veroordeelt de coup.

De coup is redelijk rustig verlopen. Duizenden inwoners van de hoofdstad Conakry kwamen woensdag al op straat om coupleider Camara te verwelkomen als nieuwe president terwijl hij door de straten reed. "Leve de verandering! Leve deze verandering!", juichten ze daarbij. De militairen hebben al verklaard dat ze twee jaar aan de macht willen blijven.