Paus bidt voor vrede in Bethlehem

Print

Paus bidt voor vrede in Bethlehem

In Rome kwamen woensdagnacht duizenden gelovigen samen om de middernachtmis met paus Benedictus XVI bij te wonen. De paus heeft opgeroepen tot een betere wereld voor de kinderen en gebeden voor vrede in het Midden-Oosten. In Bethlehem zijn 40.000 gelovigen samengekomen om Kerstmis te vieren.

De mis werd vanuit de Sint-Pietersbasiliek live uitgezonden in zestig landen. De Franse openbare omroep toonde de dienst voor de eerste keer niet.

Kinderen

Paus Benedictus schonk in zijn homilie vooral aandacht aan kinderen in moeilijkheden. De paus vroeg de gelovigen om beter te zorgen voor kinderen van vluchtelingen, kindsoldaten, mishandelde en misbruikte kinderen.

Geboorteplaats van Jezus

De paus heeft ook gebeden "opdat in Bethlehem vrede moge komen, opdat een einde komt aan de haat en het geweld in de regio waar Jezus heeft geleefd en waarvan hij diep heeft gehouden."

In de bijbelse geboorteplaats van Jezus op de Westelijke Jordaanoever vierden 40.000 gelovigen vanuit verschillende landen Kerst. Omdat de Westelijke Jordaanoever Palestijns gebied is, werden strenge veiligheidsmaatregelen genomen.

Het hoogtepunt van de viering in Bethlehem was de mis in de Geboortekerk. Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas (foto onder)was daar aanwezig.

Donderdagmiddag heeft de paus ook het traditionele Urbi et Orbi gebracht. Daarna sprak hij zijn kerstwensen uit in 64 talen.