Iraanse president brengt kerstboodschap op Britse zender

Print
Iraanse president brengt kerstboodschap op Britse zender

Iraanse president brengt kerstboodschap op Britse zender

De Britse privé-zender Channel Four geeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad de kans om op kerstdag een kerstboodschap te brengen. De zender wil daarmee een alternatief bieden voor de traditionele kerstboodschap van Queen Elisabeth II.

De boodschap van de koningin wordt dondernamiddag, 15.00u plaatselijke tijd, getoond op de concurrerende zenders BBC en ITV. Ahmadinejad (foto) volgt om 19.15u op Channel Four.

De tekst van de kerstboodschap is al vrijgegeven. Ahmadinejad zegt in de boodschap dat "als Jezus vandaag nog leefde, hij zich zou verzetten tegen bezetters en expansieve krachten." Daarmee doelt hij op de Verenigde Staten en op aartsvijand Israël.

'Tiran'

Volgens Britse mensenrechtenorganisaties, de joodse gemeenschap en de Israëlische ambassadeur biedt Channel Four een forum aan "een tiran, die de Holocaust ontkent, terrorisme aanmoedigt en kinderen executeert."

Volgens een woordvoerder van de zender bevat de kerstboodschap van Ahmadinejad net een grappige en goede wens voor 2009. Channel Four koos bovendien voor de Iraanse president omdat de relaties tussen het Westen en Iran een belangrijke rol zullen spelen in 2009.

Moslima

Het is niet de eerste keer dat de kerstboodschap van de Britse zender reacties uitlokt. Twee jaar geleden bracht een volledig verhulde moslima de boodschap, omdat de Britse minister van Buitenlandse Zaken toen kritiek had geuit op de gezichtssluier.