Kerkklokken en boek voor 18 slachtoffers instorting Roosburg

Op 23 december, even voor 20 uur, zullen alle kerkklokken van Riemst vijf minuten luiden: precies 50 jaar geleden lieten 18 mannen en vrouwen het leven toen de Roosburg instortte. Jarenlange roofbouw had de mergelgrotten uitgehold, tot de wanden het begaven en champignonplukkers werden bedolven onder het puin.

Gouverneur Roppe kondigde meteen het rampenplan af, koning Boudewijn en prins Albert kwamen hun steun betuigen, een hele streek was in de rouw. Het verdriet, de heldenmoed en de verwerking van die dagen heeft meester Vital Medaerts, samen met OCMW-secretaris Jean Geelen, verzameld in het boek ‘Roosburgramp 50 jaar later. “De Roosburg, even buiten Zichen-Bolder, stortte over ruim 3 hectare in. Onder die 700.000 kubieke meter mergelpuin rusten vandaag nog 11 van de 18 slachtoffers. De ramp vernielde een van de modernste, grootste champignonkwekerijen van Europa”, vertelt Vital Medaerts.

En zelfs vandaag zijn die gangen onder Riemst nog niet volledig uitgewerkt: het boek en de bijhorende film zouden voorgesteld worden in de Flessenberg, maar omdat die vrijdagochtend iets te fel kraakte, werd uitgeweken naar de Drei Deugberg.

“Het is een indrukwekkend boek geworden met veel getuigenissen, zoals die van bedroefde inwoners die ‘s nachts de deur openlieten in de hoop dat er nog iemand thuiskwam”, zegt burgemeester Mark Vos. “Dinsdag herdenken we de ramp met een mis en een fakkeltocht, met een vertegenwoordiger van het hof en de regering. Wie dat zal zijn, moeten we nog afwachten... Boek (10 euro) en film (6 euro) kan je kopen bij de toeristische dienst of in de 3 krantenwinkels."

“Het is hier als een kaartenhuisje in elkaar gestort. Ik was bij de champignonpluksters in de Flessenberg, wij zijn eruit geraakt. Alleen Jeanine was naar het toilet gefietst, de instorting heeft haar weggeblazen. Op weg naar het ziekenhuis is ze gestorven”, vertelt Gerard Biesmans.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio