VAB-gezinnen kiezen Honda en Skoda

Print
VAB-gezinnen kiezen Honda en Skoda

VAB-gezinnen kiezen Honda en Skoda

De Honda Jazz (blauw) en de Skoda Superb zijn door een jury van zestig gezinnen verkozen tot VAB-gezinwagens van het jaar. De gezinnen plukten de twee benzinewagens na een lang testtweekend uit een vloot van in totaal 26 gezinswagens. De waren ingedeeld in twee categoriën: goedkoper en duurder dan 15.000 euro.

De VAB vroeg aan de zestig proefgezinnen of ze vonden dat ze met de geteste wagens waar voor hun geld kregen. Acht op tien vond dat de Honda Jazz (12.990 euro) de beste koop was.

De Skoda Suberb (22.550 euro) kreeg zelfs 97 procent van de stemmen achter zijn naam. De traditionele berlines kregen de meeste bijval. Nieuwe genres als de cross-over (mix van een volumewagen en een SUV) en de Ludo-space (een aangeklede bestelwagen) werden maar lauwtje onthaald.

Fijnstof

Het is opmerkelijk dat twee benzinewagens met de bekroning aan de haal gaan. Sedert de invoering van de verkiezing van de gezinswagen van het jaar in 1987, werd de titel drie op de vier keer behaald door een dieselwagen.

“De nieuwe generatie benzinemotoren kan qua zuinigheid en soepelheid wedijveren met de dieselmotor”, zegt Maarten Matienko van de VAB. “Ze zijn vooral een goed alternatief voor de weinigrijders. Dieselwagens beschikken nu over filters en kleppen om de uitstoot van fijn stof te beperken, maar precies deze onderdelen zijn zeer onderhevig aan slijtage als een wagen alleen voor korte afstanden wordt gebruikt.”

GW