Anderlecht klopt slap Racing Genk met 2-0

Print
Anderlecht klopt slap Racing Genk met 2-0

Anderlecht klopt slap Racing Genk met 2-0

Herfstkampioen Anderlecht kan lang onderuit op de bank toekijken, wanneer Standard en Club Brugge met de mes op het keel tegen AA Gent en Moeskroen het veld in moeten. De voorsprong aan de winterstop bedraagt minimaal vier punten, daarvoor zorgde gisteren een zuinige zege tegen Racing Genk (1-0). Eén rake knal van topschutter Gillet en een late goal van Legear volstonden, een afwachtend en onnauwkeurig Genk voetbalde niet één goeie doelkans bij mekaar en volgt half koers al op acht punten.

Ronny Van Geneugden koos met de driehoek De Decker-Toth-Tözser zoals verwacht voor drie centrale middenvelders, voor hen moesten Soetaers, Vossen en Barda voor de aanvallende impulsen zorgen. Ook zij kwamen voornamelijk uit de tweede lijn, zo speelde Racing op papier zonder spitsen. Kruiswijk en Juhasz waren de thuisspelers, die de bal gegund werd, de rest werd wel meteen onder druk gezet.

Een plausibel tactisch plan, probleem was alleen het vinden van een aanspeelpunt in balbezit. Vossen, die ook nog eens Biglia het voetballen moest beletten, en Soetaers holden zich de longen uit het lijf om voor een beetje diepgang te zorgen.

Zonder al te veel succes, het was een offensief gehavend Anderlecht – zonder Frutos en Suarez en met een licht geblesseerde Legear op de bank - dat op het kwartier bijzonder gevaarlijk kwam opzetten met maar liefst drie goeie kansen in amper vijf minuten. Bulykin trapte naast na slap verdedigen van Joao Carlos en Matoukou, Gillet miste een open kopkans aan de tweede paal en Matoukou moest een poging van Juhasz ongedaan maken.

Gillet

De Genkenaars moesten even buigen, barsten leken ze niet te doen. Het evenwicht werd hersteld, tot topschutter Gillet uit het niets profiteerde van een zee aan ruimte. Bailly had geen verhaal tegen de verschroeiende uithaal van op bijna vijfentwintig meter. Gillets zevende van het seizoen zorgde voor een verdiende 1-0.

Vossen zorgde met een knappe deviatie op voorzet van Tözser bijna voor een gevat antwoord . De bal vloog over, Schollen moest zo voor rust niet één keer de handen uit de mouwen steken. Soetaers en Barda speelden te ongelukkig om voor dreiging te zorgen. En de enkele keer dat de ruimte op de flank gevonden werd, stond er niemand voor doel om een voorzet naar te mikken.

Vierde plaats

Meteen na de rust konden de boeken bijna dicht, de bezoekers ontsnapten twee keer binnen de drie minuten. Polak en Boussoufa mochten vrij inlopen, ze misten in kansrijke positie hun schot en kopstoot.

Ronny Van Geneugden bracht Dugary voor Tözser, net zoals Soetaers nam de Burundees een flank voor zijn rekening in een 4-4-2. Vossen ging dieper spelen met Barda in steun en Genk kwam zowaar opzetten. Maar het bleef aan zuiverheid ontbreken in de acties, ook al lag de ruimte er om iets te doen. De herfstkampioen ging nauwelijks nog op zoek naar een tweede treffer, hij kwam wel op geen enkel moment in de problemen.

Ook de inbreng van Bosnjak en Pudil zette geen zoden aan de dijk, Legear knipte in blessuretijd op aangeven van Kanu het licht uit (2-0). Deze Genkse prestatie was representatief voor de volledige heenronde: Genk voetbalt degelijk zonder meer. Het mist flair en creativiteit, hoger mikken dan de huidige vierde plaats lijkt weinig realistisch.

Marnik GEUKENS

Scheidsrechter: Johan Verbist.
Toeschouwers: 26.361 (uitverkocht).
ANDERLECHT: Schollen, Deschacht, Kruiswijk, Juhasz, Rnic, Polak, Biglia, Gillet, Boussoufa (90'+3' Goor), Chatelle (75' Legear), Bulykin (69' Kanu).
RC GENK: Bailly, Tiago, Matoukou, Joao Carlos, Cornelis, Soetaers (71' Bosnjak), De Decker, Toth, Tozser (62' Dugary), Barda, Vossen (80' Pudil).
Doelpunt: 34' Gillet 1-0, 90'+2' Legear 2-0.
Gele kaarten: Toth, Juhasz, Boussoufa, Vossen, Joao Carlo.