Van Rompuy, Thyssen, Reynders of... Dehaene premier? (Audio)

Print
Van Rompuy, Thyssen, Reynders of... Dehaene premier? (Audio)

Van Rompuy, Thyssen, Reynders of... Dehaene premier? (Audio)

Premier Leterme biedt de koning het ontslag van zijn regering aan, eerder op de dag nam minister van Justitie Vandeurzen al ontslag.

Politiek redacteur Eric Donckier en justitie-redacteur John De Wit beleefden de turbulente dag in de Kamer vanop de eerste rij en geven hun commentaar over de gebeurtenissen én over hoe het nu verder moet.Onze Wetstraatjournalist Eric Donckier geeft enkele opties voor de nabije toekomst: "De koning kan het ontslag van de regering in beraad houden en eerst enkele mensen raadplegen alvorens een beslissing te nemen. Anderzijds kan de koning het ontslag ook meteen aanvaarden. In dat geval zal een informateur dan wel een formateur aangeduid worden".


Eric Donckier

"De nieuwe regering kan in principe dezelfde zijn als de huidige, eventueel met de sp.a erbij en natuurlijk met een nieuwe justitieminister en een nieuwe premier".

Gevraagd naar de kanshebbers voor het premierschap, denkt Eric Donckier aan Eric Van Rompuy, Marianne Thyssen en Didier Reynders. Maar zelfs een man met ervaring, zoals een Jean-Luc Dehaene, zou niet uit te sluiten zijn.

Beluister het audioverslag:


"Vandeurzen was goede minister"

John De Wit, onze justitie-redacteur ter plaatse, noemt Jo Vandeurzen een "charmante, rationele en goede minister", maar zegt tevens dat zijn ontslag "onvermijdelijk was geworden".


John De Wit

Beluister het audioverslag: