Witte Huis trekt miljarden uit om autosector te redden

Print

Witte Huis trekt miljarden uit om autosector te redden

De Amerikaanse regering heeft dan toch beslist om de noodlijdende Amerikaanse automobielsector financieel bij te schieten. Het Witte Huis besliste om 17 miljard dollar (ongeveer 12 miljard euro) uit te trekken uit het financiële reddingsplan van minister van Financiën Henry Paulson.

De ondersteuning via noodkredieten is vooral bedoeld om autoconstructeurs Chrysler en General Motors levensvatbaar te houden. Mocht tegen 31 maart 2009 blijken dat dat toch niet het geval is, moeten ze het voorgeschoten bedrag terug storten.

Strenge voorwaarden

De 17 miljard dollar aan noodkredieten wordt opgesplitst in twee tranches. De tweede tranche van 4 miljard dollar wordt enkel toegekend als het Amerikaanse congres het tweede deel van de fondsen van het plan Paulson deblokkeert.

Het reddingsplan van 700 miljard dollar was aanvankelijk enkel bedoeld voor de bankensector. President Bush wil daar nu uitzonderlijk van af wijken, maar dan moeten de constructeurs en de vakbonden zich wel akkoord verklaren met de strenge voorwaarden die de regering hen oplegt.